Όποιος έχει επισκεφθεί το εξωτερικό έχει διαπιστώσει πως στα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν πρώτα τη σαλάτα και μετά το κυρίως γεύμα, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Κι όμως αυτή είναι η σωστή σειρά φαγητού, πρώτα τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες και ύστερα οι υδατάνθρακες όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, όπως επιβεβαιώνεται και από αμερικανική έρευνα του Ιατρικού Κολεγίου WeillCornell.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι καταναλώνουν πρώτα τα λαχανικά και μετά τους υδατάνθρακες παραμένουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο ακόμα και 2 ώρες μετά το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λαχανικά εμποδίζουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και μειώνουν τις απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο.

Με απλά λόγια, όταν τρώμε τη σαλάτα πριν το φαγητό, νιώθουμε πλήρεις για περισσότερη ώρα, δεν έχουμε λιγούρες για γλυκό μετά το φαγητό και μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, στην οποία συμμετείχαν παχύσαρκοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2.