Αν υπάρχει μία τροφή που καταναλώνουν περισσότερο από κάθε άλλη επαγγελματίες αθλητές σε όλον τον κόσμο, αυτή είναι το ταπεινό ελληνικό γιαούρτι.

Ο Ολυμπιονίκης Chris Morgan και η τενίστρια Lizette Cabrera έχουν πει ότι το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα από τα αγαπημένα τους τρόφιμα. Οι αθλητικοί διαιτολόγοι το συνιστούν ως σνακ, μέσα σε ένα smoothie ή για πρωινό.

Τι κάνει αυτό το ελληνικό superfood;

Βοηθά στην αποκατάσταση

Το γιαούρτι τα περιέχει όλα: έχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λίγους υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, καθώς και ασβέστιο. Επίσης, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην τόνωση των καλών βακτηριδίων στο έντερο. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός αθλητή είναι συχνά υπό πίεση επειδή παράγει πολλές ορμόνες στρες και ένας τρόπος να φροντίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι να φροντίσεις την υγεία του εντέρου σου.

Μειώνει τη φλεγμονή

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition περιγράφει πώς μπορούν να μειωθούν οι φλεγμονές με την κατανάλωση γιαουρτιού. Οι φλεγμονές είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αποτελούν την «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια σε έναν τραυματισμό ή μια λοίμωξη. Αλλά όταν οι φλεγμονές αυξάνονται δημιουργούνται προβλήματα στον οργανισμό. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπραντ Μπόλλινγκ, επίκουρο καθηγητή Επιστήμης των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, διαπίστωσαν πως το γιαούρτι μπορεί να οδηγήσει σε αξιόλογη μείωση των δεικτών φλεγμονής στο σώμα.

Μειώνει την κόπωση

Το γιαούρτι είναι μια πηγή ασβεστίου, η οποία ενισχύει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αλλά το ασβέστιο παίζει επίσης ρόλο στον μεταβολισμό των μυών. Εάν δεν έχεις ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, μπορεί η πρόσληψη ασβεστίου να μην είναι επαρκής. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη B-12, και βοηθά τους αθλητές να αποτρέψουν την κόπωση.