Υλικά

για το κοτόπουλο:

12 μπουτάκια κοτόπουλου
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 πορτοκάλια(θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό και το ξύσμα τους)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ρύζι:

2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
100 γραμμάρια σύγκλινο ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2 ξινόμηλα κομμένα σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας σταφίδα
1 πορτοκάλι ακέρωτο(θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και ανοίγουμε το φούρνο για να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα σοτάρουμε.

Αρχικά από τη μια πλευρά και στη συνέχεια τα γυρνάμε ώστε να πάρουν χρώμα και από την άλλη.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για να σοταριστούν και αυτά και τα ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί, χαμηλώνοντας τη στιγμή που το ρίχνουμε τη φωτιά.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί, μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Στο σημείο αυτό προσθέτουμε στο κοτόπουλο το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.

Ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για 35 λεπτά.

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το ρύζι:

Στην ίδια κατσαρόλα,βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε.

Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει και γυαλίσει, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα και περιφέρουμε το ρύζι στο τηγάνι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.

Ρίχνουμε 100 γραμμάρια ψιλοκομμένο σύγκλινο και το αφήνουμε για 1 λεπτό.

Αμέσως μετά, ρίχνουνε τα κάστανα, τη σταφίδα, τα ξινόμηλα, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Αλατοπιπερώνουμε.

Συμπληρώνουμε στο φαγητό 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή νερό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

Στο χρόνο αυτό αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας από πάνω για να τραβήξει την υγρασία.

Σερβίρουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου μαζί με το ρύζι, με τα υλικά αυτά βγαίνουν μερίδες για 6 άτομα.