Σίγουρα όταν έχεις κατοικίδιο ζώο δεν περιμένεις το σπίτι σου να είναι πάντα στην εντέλεια και πεντακάθαρο, η καλή υγιεινή όμως είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την υγεία του σκύλου ή της γάτας σου, αλλά και για τη δική σου. Αυτό περιλαμβάνει καθαριότητα στα πάντα, από το συχνό καθάρισμα στα πατουσάκια του κατοικίδιου σου, μέχρι το κανονικό μπάνιο που πρέπει να τα κάνεις. Θέλεις ο τριχωτός σου φίλος να είναι όσο πιο καθαρός γίνεται;

Ακολούθησε αυτά τα βήματα για να κρατήσεις τα αλλεργιογόνα και τα μικρόβια μακριά και από το ζωάκι σου και από το σπίτι σου.

1. Στόχος είναι να κάνεις μπάνιο το σκυλί σας τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Τα σκυλιά που έχουν περισσότερες ζάρες (λόγω ράτσας) μπορεί να απαιτούν πιο συχνή προσοχή. Αν δεν καθαρίζονται τακτικά, οι πτυχές του δέρματος μπορούν να καταστούν υγρές και ερεθισμένες, οδηγώντας στη δημιουργία βακτηρίων και υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων. Καθάρισε τις ζάρες/ πτυχές αυτές με αντισηπτικά μαντιλάκια, μερικές φορές την εβδομάδα. Τα σκυλιά (και οι ιδιοκτήτες) με αλλεργίες μπορούν να κάνουν πιο συχνά μπάνιο, για να απομακρύνουν τη γύρη.

2. Προστάτεψε το κουτάβι σου από ενδεχόμενες ερεθιστικές ουσίες (όπως βρωμιά πεζοδρομίου και επιβλαβή φυτά) με το να καθαρίζεις τα πόδια του με ένα υγρό σαπούνι ή υποαλλεργικά μωρομάντηλα. Οι ασθενείς με αλλεργίες πρέπει να τα σκουπίζουν στο τέλος κάθε βόλτας για να αφαιρέσουν τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.

3. Πέρα από τη δυσοσμία, ένας παλιός κάδος απορριμμάτων μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία. Το να αφήνεις απορρίμματα στον κάδο μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη βακτηρίων, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ανησυχία τόσο για το κατοικίδιο ζώο όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Σκούπισε τον κάδο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα και καθάρισε τον πλήρως μία ή δύο φορές την εβδομάδα. (Καθάρισε το με νερό και μη αρωματικό σαπούνι ή σόδα, ξέπλυνε με πολύ ζεστό νερό, σκούπισε τον και στη συνέχεια βάλε μία καθαρή σακούλα σκουπιδιών).