Η κατάθλιψη σχετίζεται με διαφορετικές παθολογικές διεργασίες, όπως η φλεγμονή του περιφερικού ανοσοποιητικού συστήματος.

 Πρόκειται για μια σειρά διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στους λεμφαδένες και άλλους ιστούς και προστατεύουν από τις ασθένειες και τις ανωμαλίες στις συνάψεις του εγκεφάλου που μεταδίδουν σήματα σε άλλους νευρώνες.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ρυθμίζουν τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή και τις ανωμαλίες στις συνάψεις, που σχετίζονται με την μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn ανακάλυψαν δύο συστατικά του σταφυλιού που ίσως αποτελέσουν τη βάση για της θεραπεία της κατάθλιψης.

Πρόκειται για τα συστατικά διϋδροκαφεϊκό οξύ (DHCA) και 3-Ο-γλυκοζίτη της μαλβιδίνης (Mal-gluc), που ανακαλύφθηκαν στο σταφύλι και όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορούν να αμβλύνουν την κατάθλιψη στοχεύοντας σε ένα νέο υποκείμενο μηχανισμό της ψυχικής νόσου.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του σταφυλιού είναι αποτελεσματικές στην τροποποίηση διαφόρων πτυχών της κατάθλιψης, αλλά ο μηχανισμός δράσης δεν ήταν γνωστός.

Στη νέα έρευνα, ο Δρ Τζούλιο Μαρια Παρινεττι, καθηγητής Νευρολογίας και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ένα διατροφικό παρασκεύασμα πολυφαινόλης ήταν αποτελεσματικό στο να επιφέρει ανακούφιση σε ποντίκια που είχαν επαγόμενη από το άγχος κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι το διϋδροκαφεϊκό οξύ (DHCA) και η 3-Ο-γλυκοζίτη της μαλβιδίνης (Mal-gluc) προήγαγαν την ανακούφιση από την κατάθλιψη στα πειραματόζωα τροποποιώντας τη φλεγμονή και τη συναπτική ελαστικότητα. Το DHCA μείωνε την ιντερλευκίνη-6, μια προφλεγμονώδη ουσία που εκκρίνουν τα Τ-κύτταρα και τα μακροφάγα για να προκαλέσουν τη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Η Mal-gluc επηρέαζε την έκφραση των γονιδίων που ευθύνονται για τη συναπτική πλαστικότητα.

Επίσης απέδειξαν ότι η θεραπεία με DHCA/Mal-gluc ήταν αποτελεσματική στην ανακούφιση των φαινοτύπων που μοιάζουν με την κατάθλιψη στα ζωικά μοντέλα με αυξημένη συστημική φλεγμονή που προερχόταν από την μεταφύτευση κυττάρων από το μυελό των οστών ποντικών με επιρρέπεια στο άγχος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.