Η κατάθλιψη πέρα των αρνητικών αποτελεσμάτων έχει θετικά αποτελέσματα, αφού κάνει τους ανθρώπους πιο ισχυρούς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

• Πόσο επικίνδυνη μπορεί είναι η κατάθλιψη;

• Είναι πραγματικά τόσο τρομακτική, όπως όλοι πιστεύουμε;

Πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων αποδεικνύει το αντίθετο, αφού σύμφωνα με το κανόνα: «Ότι δε μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντιούκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Συνεχίζοντας οι επιστήμονες παρατήρησαν πως οι πάσχοντες από ήπια κατάθλιψη είχαν καλύτερη προσαρμογή στη ζωή και στην αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Η ιδρυτής της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ψυχικής υγείας SANE, Μάρτζορι Γουάλας που στο παρελθόν είχε περάσει και η ίδια κατάθλιψη ανάφερε πως: «Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που φέρνει στο ασθενή παράλυση κινήτρων και είναι δύσκολο να δούμε άμεσα θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως όσοι περνούν αυτό το στάδιο, με τη λήξη του προβλήματος βγαίνουν ισχυρότεροι. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μετέπειτα επιβίωση, επειδή έχουν φτάσει στο γκρεμό και έχουν δει την άβυσσο».

Ωστόσο, η Γουάλας τονίζει πως δεν μπορούν όλοι να αισθάνονται τις ευεργετικές συνέπειες της κατάθλιψης: «Μπορεί αυτό να εξαρτάται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της κατάστασης, ή εάν κάποιοι δεν ανταποκρίνονται σωστά στη θεραπεία. Υπάρχουν όμως και άλλοι για τους οποίους υπάρχει ένα σημείο καμπής. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι μερικοί άνθρωποι απλά πηγαίνουν και πάλι σε κατάθλιψη μετά τη βελτίωση».

Όλοι οι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι το κυριότερο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη του ασθενούς, είναι η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους.

Πηγή: Υγείαonline.gr