Σύμφωνα με έρευνα, η μετακίνησή μας σε ξένους τόπους μπορεί να μας γεμίζει με νέες εμπειρίες, όμως μέσα σε αυτές κρύβεται μία λίγο πιο σκοτεινή πλευρά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα συνεχόμενα ταξίδια σε άλλους τόπους πιθανόν να «αλλάζουν» την ηθική μας πυξίδα, καθώς η έκθεσή μας σε νέες εμπειρίες και οι γνωριμίες μας με διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες χαλαρώνουν το ήθος μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή συνειδητοποιούμε πως η ηθική είναι σχετική και όχι απόλυτη.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι μέρος μίας μεγαλύτερης έρευνας με την ονομασία «The dark side of going abroad», δηλαδή «Η σκοτεινή πλευρά των ταξιδιών στο εξωτερικό».

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως οι ξένες εμπειρίες μας γεμίζουν δημιουργικότητα και μας βοηθάνε να βλέπουμε νέες προοπτικές για τη ζωή. Από την άλλη όμως η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως οι άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν πολύ, τείνουν να έχουν ανήθικες συμπεριφορές και να γίνονται άπιστοι στους συντρόφους τους.

Βέβαια ένας παράγοντας που παίζει ρόλο σε αυτό, είναι το χρονικό διάστημα που κάποιος μένει σε ένα μέρος.

Οι ερευνητές λένε πως αυτός ο ηθικός σχετικισμός δεν ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες. Οι ερευνητές διέκριναν τις «επιφανειακές» ξένες εμπειρίες από τις «βαθιές» ξένες εμπειρίες. Μία «βαθιά» ξένη εμπειρία σχετίζεται με την διαμονή του ταξιδιώτη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στον ξένο τόπο, ενώ η «επιφανειακή» ξένη εμπειρία σχετίζεται με το ακριβώς αντίθετο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 215 άνθρωποι διαφορετικών πολιτιστικών πληθυσμών, και η ηλικιακή τους κλίμακα ήταν από μαθητές του λυκείου έως και μέσης ηλικίας ενήλικες.

Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 8 πειράματα και μεταξύ των ευρημάτων αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερους ηθικούς κώδικες, δεν σημείωσαν αύξηση στις πιθανότητες εξαπάτησης.