Το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού συνιστά ένα από τα μεγάλα προβλήματα του δυτικού πολιτισμού. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 το 20% του πληθυσμού στις ΗΠΑ και στις άλλες δυτικές χώρες θα αποτελείται από άτομα 65 ετών και άνω. Ένας από τους βασικούς τρόπους διαχείρισης του ζητήματος είναι η βελτίωση της υγείας και της ζωτικότητας των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν παραγωγικοί για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρέπει δηλαδή η αύξηση του προσδόκιμου ζωής να συνοδεύεται και από μια βελτίωση του γενικού επίπεδου υγείας και ευεξίας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη διατροφή καθώς και η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κάποιων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση και τη μειωμένη κινητικότητα που αυτή επιφέρει. Παράλληλα τα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι μια σημαντική παράμετρος της ποιότητας ζωής και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως είναι για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους, αν καθυστερήσουν πολύ να γίνουν, ενδεχομένως δε θα έχουν σημαντική επίδραση στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας των ανδρών ή της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών. Αντιθέτως όπως αποκαλύπτει μια ιατρική ανασκόπηση των σχετικών μελετών, η φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους ηλικιωμένους άνδρες ακόμα κι αν την ξεκινήσουν ενώ είναι μεσήλικες.

Συμπερασματικά, η έγκαιρη υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική φυσική δραστηριότητα που συνδυάζει αερόβια άσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης καθώς και ασκήσεις αποκατάστασης του πυελικού εδάφους όταν αυτό είναι απαραίτητο, μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες και για τη βελτίωση της σεξουαλικής ανταπόκρισης κι ευεξίας στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πηγή: zougla.gr