Η γιόγκα είναι μια παραδοσιακή ινδική πρακτική που συνδυάζει τεχνικές αναπνοής και διαλογισμό με διάφορες στάσεις του σώματος, η οποία σήμερα εξασκείται ευρέως και στο δυτικό πολιτισμό. Πολλοί είναι μάλιστα οι ασκούντες που υποστηρίζουν ότι η πρακτική της γιόγκα έχει εκτός των άλλων και σεξουαλικά οφέλη.

Η αλήθεια είναι ότι η γιόγκα μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική λειτουργία ανδρών και γυναικών με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω της χαλάρωσης που επιφέρει. Πολλές φορές τα σεξουαλικά προβλήματα προέρχονται από το στρες το άγχος ή τη σωματική και ψυχική κόπωση. Η γιόγκα χαλαρώνει το νου και το σώμα και βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση της γενετήσιας περιοχής, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας να ανακουφίζονται. Πιο συγκεκριμένα για τον άνδρα η χαλάρωση που προσφέρει η πρακτική της γιόγκα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη ροή του αίματος στο πέος και μια στύση, ικανή για συνουσία. Στις γυναίκες η καλύτερη αιμάτωση του κόλπου βοηθά στην καλύτερη αίσθηση κι εφύγρανση της περιοχής και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της σεξουαλικής διέγερσης.

Παράλληλα, η γιόγκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η συχνή εξάσκησή της συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και λιγότερο συχνή εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως είναι η αθηροσκλήρωση, με αποτέλεσμα να περιφρουρεί την καλή αιμάτωση όλου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των γεννητικών οργάνων.

Η γιόγκα επίσης μέσω της εξάσκησης του διαλογισμού βοηθάει το άτομο να επικεντρώνεται στο σώμα και την αναπνοή του με αποτέλεσμα να αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης και της λειτουργίας του. Η δυνατότητα του ατόμου να επικεντρώνει τη προσοχή του σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος κι να εστιάζει στην αίσθηση και την αναπνοή μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αφού το άτομο καταφέρνει να μείνει στο εδώ και το τώρα της πράξης και να αντλήσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση.

Όταν ένα άτομο εξασκείται στη γιόγκα για κάποιο διάστημα, το σώμα αποκτά επιπλέον δυνατότητες κίνησης, διάτασης, στροφής και κάμψης, γίνεται πιο ευέλικτο, γεγονός που βοηθά και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Όταν το σώμα είναι πιο ευέλικτο μπορεί να δοκιμάσει περισσότερες σεξουαλικές στάσεις στις οποίες αισθάνεται πιο άνετα και από τις οποίες αντλεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Τέλος κάποιες στάσεις γιόγκα δυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους κι έτσι μπορεί να οδηγήσουν σε πιο εντόνους οργασμούς.

Σε κάθε περίπτωση ένα άτομο που σκέφτεται να ξεκινήσει την πρακτική της γιόγκα πρέπει πρώτα να κάνει μια μικρή ερευνά και να ενημερωθεί για τα είδη που υπάρχουν έτσι ώστε να αποφασίσει πιο ταιριάζει στην περίπτωση του. Καλό θα είναι επίσης να συμβουλευτεί σχετικά και τον ιατρό του. Τα άτομα που έχουν προβλήματα στους ωμούς, τη μέση ή τον αυχένα θα πρέπει να προσαρμόζουν κατάλληλα τις στάσεις της γιόγκα ώστε να μην επιβαρύνονται. Ένας εξειδικευμένος δάσκαλος γιόγκα θα μπορέσει να καθοδηγήσει το άτομο ώστε να κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές και να αντλήσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την πρακτική χωρίς να επιβαρυνθεί.

Πηγή: zougla.gr