Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή κολπική λοίμωξη που εμφανίζεται σε μία στις τέσσερις γυναίκες. Πολλές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, ενώ κάποιες τα συγχέουν με αυτά της μυκητίασης. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η δυσάρεστη οσμή ψαριού που έρχεται από τον κόλπο, ενώ παράλληλα μπορεί να υπάρχει κνησμός, αίσθημα καύσου ή μια ασυνήθης γκριζωπή έκκριση. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τις περισσότερες περιπτώσεις βακτηριακής κολπίτιδας, αν και κάποιες γυναίκες προτιμούν να δοκιμάσουν εναλλακτικές συνταγές πρώτα χωρίς να επισκεφτούν ιατρό. Πολλές είναι, μάλιστα, αυτές που υποφέρουν από συχνές υποτροπές πάρα τη λήψη πολλών κύκλων αντιβιοτικής θεραπείας.

Μέσα στον κόλπο φυσιολογικά αναπτύσσονται αποικίες μικροοργανισμών, οι οποίες διατηρούν το κατάλληλο pH, ώστε ο κόλπος να παραμένει υγιής. Όταν αλλάζουν είτε το pH είτε τα βακτήρια του κόλπου, o κόλπος γίνεται ευάλωτος σε λοιμώξεις. Για τον λόγο αυτόν η θεραπεία δεν πρέπει να περιορίζεται στο σύμπτωμα, αλλά να στοχεύει στην πραγματική αίτια, που είναι η διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Ακριβώς επειδή η βακτηριακή κολπίτιδα σπάνια δημιουργεί σοβαρά συμπτώματα, δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να δοκιμάσουν εναλλακτικές συνταγές που μπορούν να παρασκευάσουν στο σπίτι, έτσι ώστε να ενισχύσουν τη φυσιολογική χλωρίδα και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Κάποιες φορές όμως τα συμπτώματα είναι τέτοια, που χρειάζεται άμεσα ιατρική θεραπεία.

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες θα πρέπει να επισκεφθούν ιατρό εάν:

είναι έγκυες, αφού η βακτηριακή κολπίτιδα συνδέεται με πρόωρο τοκετό, αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης νεογνού κι άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την κύηση
υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως είναι η αίσθηση καύσου κατά την ούρηση, ο έντονος πόνος, η αιμορραγία από τον κόλπο, ο πυρετός, ο έντονος κνησμός ή το πολύ έντονο αίσθημα καύσου, που μπορεί να είναι ενδεικτικά ενός αλλού προβλήματος
οι σπιτικές συνταγές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα – υπάρχουν λοιμώξεις που μιμούνται τη βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, θα επιδεινωθούν
οι γυναίκες δεν είναι σίγουρες ότι πρόκειται για βακτηριακή κολπίτιδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί εύκολα να διαγνώσει βακτηριακή κολπίτιδα και μια σύντομη αντιβιοτική θεραπεία είναι αρκετή. Συνήθως αυτού του τύπου τα αντιβιοτικά δεν έχουν παρενέργειες.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι η γυναίκα να γνωρίζει πως μέχρι η λοίμωξη να θεραπευτεί, θα πρέπει είτε να απέχει από τη σεξουαλική επαφή είτε να χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Υπάρχουν επίσης και κάποιες σεξουαλικές πρακτικές που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και μπορεί να πυροδοτήσουν μια βακτηριακή κολπίτιδα. Οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή εναλλαγής από πρωκτικό σεξ σε κολπικό χωρίς την αλλαγή προφυλακτικού και επισημαίνουν ότι οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τον πρωκτό δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τον κόλπο, εάν δεν έχει πλυθεί καλά πριν με ζεστό νερό και σαπούνι. Η χρήση προφυλακτικού σε κάθε περίπτωση μειώνει την πιθανότητα να δημιουργηθεί αυτή η δυσάρεστη μυρωδιά του κόλπου, η οποία συχνά επιδεινώνεται από την ανάμειξη των σωματικών υγρών. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ουρούν μετά τη συνουσία και στη συνέχεια να πλένουν τον κόλπο και το αιδοίο καλά με φρέσκο νερό. Σε κάποιες περιπτώσεις τα σωματικά υγρά μαζί με τα υπολείμματα λιπαντικών μπορεί να διαταράξουν το ευαίσθητο Ph του κόλπου.

Αξίζει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι η δυσάρεστη οσμή της βακτηριακής κολπίτιδας δεν οφείλεται σε κακή υγιεινή. Αντιθέτως, πολλές φορές μπορεί η υπερβολή των γυναικών με την καθαριότητα της περιοχής να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή της χρήσης αρωματισμένων ενδοκολπικών προϊόντων και κολπικών πλύσεων, καθώς αλλάζουν τη χημική ισορροπία του κόλπου και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Η πλύση θα πρέπει να γίνεται εξωτερικά με νερό και μη αρωματικό σαπούνι, το οποίο δεν θα πρέπει ποτέ να εισέρχεται στον κόλπο. Τα εσώρουχα θα πρέπει να είναι βαμβακερά και άνετα, και όταν η γυναίκα σκουπίζεται, θα πρέπει να είναι πάντα με φορά προς τον πρωκτό. Επίσης, σημαντικό είναι η περιοχή να διατηρείται στεγνή. Θα πρέπει να στεγνώνεται απαλά μετά το ντους και να αλλάζονται τα υγρά μαγιό και εσώρουχα. Τέλος, πριν η γυναίκα αγγίξει τον κόλπο της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να εισαγάγει κάτι σε αυτόν, όπως ένα ταμπόν, για παράδειγμα, θα πρέπει να έχει πλύνει καλά τα χέρια της.

Για την ενίσχυση της φυσιολογικής χλωρίδας είναι χρήσιμη η κατανάλωση προβιοτικών που περιλαμβάνονται στο γιαούρτι, σε κάποια τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση καθώς και σε κάποια τυριά τύπου cottage. Υπάρχουν επίσης και διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος. Επίσης, εάν μια γυναίκα έχει πόνο που σχετίζεται με τη βακτηριακή κολπίτιδα, μπορεί να δοκιμάσει να γεμίσει μια συσκευή εφαρμογής ταμπόν με απλό γιαούρτι, να το τοποθετήσει στο ψυγείο και μετά να το εισαγάγει στον κόλπο. Η αίσθηση του παγωμένου θα ανακουφίσει τον πόνο και τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί μια γυναίκα να ετοιμάσει στο σπίτι της είναι η πλύση του αιδοίου με ένα διάλυμα μηλόξιδου. Δύο κουταλιές της σούπας μηλόξιδο μέσα σε μια κούπα νερό, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Η προσθήκη μελιού στο διάλυμα μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου με τη διατροφή ή σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης βακτηριακής κολπίτιδας. Οι ειδικοί τονίζουν όμως ότι το σκόρδο δεν πρέπει να εισάγεται μέσα στον κόλπο γιατί θα προκαλέσει εγκαύματα στον ευαίσθητο βλεννογόνο.

Ένας μειωμένος όγκος δεδομένων δείχνει ότι η εφαρμογή αιθέριου ελαίου από τεϊόδεντρο (tea tree) μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα της βακτηριακής και της μυκητιασικής κολπίτιδας. Επειδή όμως πολλά άτομα είναι αλλεργικά στο τεϊόδεντρο, θα πρέπει να το δοκιμάζουν σε μια περιοχή του βραχίονα. Αν δεν υπάρχει αντίδραση μέσα στις επόμενες 24 -48 ώρες, μπορούν να το δοκιμάσουν. Οι έγκυες, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τον ιατρό τους.

Τέλος, κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το βορικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας ιδιαίτερα στην περίπτωση υποτροπών. Σε μια μελέτη του 2009 οι ερευνητές συμπλήρωσαν την αντιβιοτική αγωγή με βορικό οξύ σε κάποιες ασθενείς και βρήκαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν τη συνδυασμένη θεραπεία είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται, ωστόσο, περαιτέρω έρευνα πριν συσταθεί η χρήση βορικού οξέος για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν ότι οι σπιτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας ενδείκνυνται μόνο όταν πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από έγκυες γυναίκες.

Πηγή: zougla.gr