Υπάρχουν παιδάκια που μπορούν να παίζουν ήσυχα με τα τουβλάκια τους ή να ζωγραφίζουν με τις ώρες και παιδάκια που δεν μπορούν για λεπτό να σταθούν ακίνητα και συνεχώς τρέχουν, σκαρφαλώνουν και χοροπηδούν από τον ένα καναπέ στον άλλον.

Πού μπορεί να οφείλεται όλη αυτή η υπερκινητικότητα;

Έλλειψη άσκησης: Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από φυσική άσκηση. Αν το παιδί μεγαλώνει κλεισμένο μέσα σε ένα διαμέρισμα, με την υπερκινητικότητα προσπαθεί απλά να εκτονώσει όλη την ενέργειά του.

Διατροφή: Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ορισμένα συντηρητικά που βρίσκονται στις τροφές είναι ικανά να προκαλέσουν υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Προβλήματα υγείας: Πολλές φορές όλη αυτή η υπερδραστηριότητα οφείλεται σε καθαρά οργανικά θέμα τα, όπως για παράδειγμα, πρόβληματα με το θυρεοειδή αδένα.

Εξάντληση: Οι ενήλικες όταν είναι κουρασμένοι, συνήθως δεν μπορούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μάτια τους. Αντίθετα τα παιδιά, όταν είναι εξαντλημένα βρίσκονται σε υπερένταση, αρνούνται να κοιμηθούν και κάνουν ένα σωρό σκανταλιές.

ΔΕΠΥ: Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Όμως για να γίνει τέτοια διάγνωση, πρέπει να ισχύουν μια σειρά από κριτήρια και όχι απλά ένα παιδάκι που είναι λίγο πιο ζωηρό από τα συνηθισμένα.

Πηγή: mother.gr