Ατύπως μπορεί το παιδί να σας βλέπει και ως φίλους του, με την έννοια της οικειότητας στην εκμυστήρευση σκέψεων και προβληματισμών. Χρειάζεται όμως προσοχή για να μη χαθεί το μέτρο και τελικά χαθούν οι ισορροπίες:

Ο ρόλος του γονιού και η ιδιότητα του φίλου έχουν μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές. Μέχρι του σημείου ότι περνάτε χρόνο μαζί, ότι υπάρχει η άνεση να σας λέει σκέψεις και προβληματισμούς, το να είσαστε και φίλοι είναι σωστό.

Το παιδί πρέπει πάντα να σας αντιμετωπίζει με τον πρέποντα σεβασμό και να μπορείτε να λειτουργείτε ως πρότυπα για εκείνο. Αν υπερισχύσει η ιδιότητα του φίλου από αυτή του γονιού, χάνονται οι ισορροπίες.

Οι φίλοι δεν έχουν υποχρέωση να βάλουν όρια και να βοηθήσουν το παιδί να πειθαρχήσει σε κάποια πράγματα, ενώ οι γονείς επιβάλλεται να το κάνουν. Άλλος ένας λόγος λοιπόν να κρατήσετε τις αποστάσεις που πρέπει.

Επίσης, είπαμε και πριν, ότι το παιδί μπορεί να μοιράζεται μαζί σας κάθε σκέψη και προβληματισμό, δε γίνεται όμως το αντίστροφο. Μια ακόμα απόδειξη ότι γονεϊκός ρόλος και φιλία δεν πάνε μαζί.

Το να επιλέξει ο ένας γονιός να είναι φίλος με το παιδί και ο άλλος να πασχίζει να ενσαρκώσει με ορθολογικό τρόπο το ρόλο του γονιού θα δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση του δεύτερου με το παιδί. Ο λόγος; Μα φυσικά το παιδί θα τον στοχοποιήσει ατύπως ως τον κακό της υπόθεσης, καθώς ο γονιός-φίλος θα έχει πιο αρεστό προφίλ προς εκείνο. Αυτή η απόκλιση θα δημιουργήσει πρόβλημα και στη σχέση του ζευγαριού.

Πηγή: mother.gr