Τα μικρά παιδιά, συχνά έχουν την περιέργεια να επεξεργάζονται διάφορα μικρά αντικείμενα. Πολλά απ’ αυτά τα βάζουν στο στόμα και συχνά τα καταπίνουν. Όλα αυτά τα μικρά αντικείμενα μπορούν να περάσουν από το στομάχι στο έντερο και αποβάλλονται στα κόπρανα.

Όταν αντιληφθούμε ότι το παιδί μας έχει καταπιεί κάτι μικρό σφαιρικού σχήματος, (μη φαγώσιμο), όπως για παράδειγμα, μπίλια, χάντρα, βώλος κ.τ.λ., καλό θα είναι να αντιδράσουμε ψύχραιμα και να μην καταφύγουμε σε ακραίες λύσεις όπως είναι τα καθαρτικά ή να υποβάλλουμε το παιδί σε δίαιτα (π.χ. με μεγάλο όγκο χόρτων) με σκοπό να αποβληθεί το ξένο σώμα.

Αντίθετα θα πρέπει να ανησυχήσουμε σε περίπτωση κατάποσης αιχμηρού αντικειμένου, όπως είναι για παράδειγμα καρφίτσες, πινέζες, βελόνες, κόκαλα κ.α. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η μεταφορά του παιδιού σε νοσοκομείο, ούτως ώστε να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις και ότι κριθεί απαραίτητο για την αφαίρεση του ξένου σώματος.

Σε κάθε περίπτωση όπου το παιδί καταπιεί ένα μικρό αντικείμενο, η διαδρομή που αυτό θα ακολουθήσει θα είναι είτε από τον φάρυγγα, στον οισοφάγο και από εκεί στο στομάχι όπου με την κατάλληλη επεξεργασία θα αποβληθεί μέσω του εντέρου από τα κόπρανα, είτε θα περάσει στην αναπνευστική οδό, δηλαδή λάρυγγα, τραχεία, βρόγχους, όπου εκεί το παιδί κινδυνεύει με πνιγμό. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις σχετικές πρώτες βοήθειες προκειμένου να εξασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην ρισκάρουμε μέσω άλλων τεχνικών.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι τόσο ως προς την βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας όσο και ως προς την προστασία του, σε σχέση με τον χώρο που κινείται. Να αφαιρέσουμε δηλαδή προληπτικά από σημεία προσβάσιμα σ’ αυτό, όλα τα μικρά αντικείμενα που ενδεχομένως να του τραβήξουν το ενδιαφέρον και να αποφεύγουμε παιχνίδια με μικρά και εύκολα αποσπώμενα εξαρτήματα.

Αν παρόλα αυτά έχουμε ατύχημα, να θυμάστε πως για ότι δεν γνωρίζουμε ο παιδίατρος είναι «ο καλύτερός μας φίλος».