Το σημαντικό είναι να κάνουμε μικρά βήματα κάθε φορά, ώστε να ενθαρρύνουμε το παιδί χωρίς όμως να είμαστε καταπιεστικοί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το παιδί μπορεί να έχει έναν εσωστρεφή χαρακτήρα και πρέπει ως γονείς να το σεβαστούμε. Δε χρειάζεται να αλλάξουμε το χαρακτήρα του παιδιού, απλά να το ενθαρρύνουμε να εξερευνήσει μόνο του τις χαρές που αποκομίζει κάποιος παίζοντας με άλλα παιδιά.

Αρχικά, μπορούμε να καλέσουμε κάποια παιδιά στο σπίτι για να παίξουν διάφορα παιχνίδια της αρεσκείας τους και εμείς να τους έχομε ετοιμάσει κάποια λαχταριστά εδέσματα. Καλό είναι να έχουμε επιτραπέζια παιχνίδια και στην αρχή να πάρουμε κι εμείς μέρος, ώστε να τα καθοδηγήσουμε με διερευνητικές ερωτήσεις, να προσέξουμε αν κάποιο παιδί πληγώνει το άλλο ή χρησιμοποιεί κάποια μορφή βίας, ώστε να αποφύγουμε ενδεχόμενο καυγά. Καλό είναι να προγραμματίζουμε τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις, ώστε να καλλιεργηθεί οικειότητα ανάμεσα στα παιδιά. Με τον καιρό, αν παρατηρήσουμε ότι η φιλία συνεχίζει και παίζουν αρμονικά και χαρούμενα, ας το παροτρύνουμε να πάνε σε κάποια παιδική χαρά ή σε σπίτι άλλου παιδιού, αφού συνεννοηθούμε με τη μητέρα του άλλου παιδιού.

Επιπρόσθετα, μπορούμε να παρασύρουμε το παιδί μας να ξεκινήσει ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, από όπου μπορεί να κάνει νέες γνωριμίες με παιδιά και μέσω του παιχνιδιού να ανοιχτεί, να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα. Εν τω μεταξύ, καλό θα ήταν να ενημερώσουμε τον προπονητή ώστε να βοηθήσει κι αυτός με τη σειρά του στην ομαλότερη ένταξη του παιδιού σε ομάδα.

Τα παιδιά που δεν κάνουν εύκολα φιλίες τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Οπότε, καλό θα ήταν να γνωρίσουμε τις ευαισθησίες των παιδιών μας, να μην τα πιέσουμε και να τους πάρουμε ένα ζωάκι. Παίζοντας με το σκυλάκι ή γατάκι, απαιτείται μία κοινωνικότητα η οποία όμως δεν είναι απειλητική. Αυτό ακριβώς μπορεί να κάνει το παιδί να «ανοίξει» τα συναισθήματά του χωρίς να αισθάνεται ανασφάλεια.

Επίσης, μπορείτε να δείτε μαζί του παιδικές τηλεοπτικές σειρές και διαβάστε βιβλία με ιστορίες για φίλους. Επειδή τα παιδιά έχουν σαν μοντέλο τους γονείς τους και συνήθως τους μιμούνται, καλείται συχνά στο σπίτι σας τους δικούς σας φίλους και καλύτερα ακόμη τους φίλους που έχουν παιδιά. Έτσι μπορείτε να διασκεδάζετε όλοι μαζί.

Βέβαια, ας μη ξεχνάμε ότι στην αρχή είναι φυσιολογικό το παιδί να παρουσιάσει κάποια δυσκολία για να κάνει φιλίες. Αν προσπαθήσατε και δε τα καταφέρατε τότε παρατηρήστε αν το παιδί έχει καλή βλεμματική επαφή, αν κάνει ασυνήθιστα ξεσπάσματα ή απομονώνεται έντονα όταν πάει σε παιδότοπους και απευθυνθείτε σε κάποιο παιδίατρο ή παιδοψυχολόγο.