Η απογοήτευση είναι ένα συναίσθημα που αφορά όλους, όμως το παιδί ούτε το ξέρει, ούτε μπορεί να το δεχτεί και να το διαχειριστεί μόνο του. Άρα λοιπόν έχει ανάγκη από τη δική σας συμβολή για την αποτελεσματική διαχείριση των απογοητεύσεών του…

  • Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει ότι οι απογοητεύσεις είναι μέρος της ζωής. Δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρνει παντού καλά, ούτε να είναι από όλους αποδεκτό, ούτε τίποτα παρόμοιο. Άρα λοιπόν θα πρέπει να μπορεί να δίνει τη σημασία που αρμόζει στο κάθε τι.
  • Όταν το έχει πάρει από κάτω, βοηθήστε το να πάρει μάθημα και να προχωρήσει παρακάτω. Πρέπει σταδιακά να γίνει κτήμα του η νοοτροπία ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις θα γίνει καλύτερος άνθρωπος, αφού θα σφυρηλατηθεί μέσα από αυτές.
  • Ενθαρρύνετε το μικρό σας να εξωτερικεύσει την απογοήτευσή του με λόγια για να νιώσει καλύτερα. Αν τυχόν είναι εσωστρεφές και δε νιώθει άνετα να ανοιχτεί, αφήστε το να το διαχειριστεί μόνο του.
  • Διδάξτε το να εντοπίζει τα όποια θετικά μέσα στη γενικότερη απογοήτευση για να μη μαυρίζει περαιτέρω η ψυχούλα του και να βγει από όλο αυτό το συντομότερο.
  • Πέραν από τις όποιες δικές σας αυθόρμητες πρωτοβουλίες να το βοηθήσετε και να το στηρίξετε, ρωτήστε το ευθέως τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσει καλύτερα. Ίσως ακούσετε κάτι που να μην το έχετε σκεφτεί, οπότε δοκιμάστε το!
  • Όταν ο λόγος της απογοήτευσης είναι κάτι απλό και το μυαλό του έχει «κολλήσει», μη βλέποντας ότι υπάρχει λύση, απλά παρουσιάστε του την κατάσταση όσο απλή είναι και δείξτε του εσείς τη λύση. Ότι, για παράδειγμα, αυτό που δεν έγινε σήμερα μπορεί να γίνει άλλη μέρα.
  • Τέλος, όταν απλά είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για κάτι, άρα οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν ούτως ή άλλως μηδαμινές εξ ‘αρχής, βοηθήστε το συν τω χρόνω να έχει προσδοκίες που όντως μπορούν να υλοποιηθούν με προσπάθεια.

Πηγή: mother.gr