Η ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει τον πιο μικρό εργαζόμενό της, τον Σταγονούλη! Ο Σταγονούλης έχει επιφορτιστεί με το σημαντικό έργο της ενημέρωσης για τους μικρούς μας φίλους, σχετικά με τη σπουδαιότητα του ρόλου του νερού για τη ζωή μας, τον τρόπο που φθάνει στις βρύσες μας αλλά και τις ευθύνες που έχουμε όλοι ώστε να προσέχουμε για να… έχουμε!

«Αν μάθουμε να αγαπάμε και να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, έστω και στο μικρό βαθμό που μπορούμε να το κάνουμε– δηλαδή να μη ρυπαίνουμε τους δημόσιους χώρους, τους δρόμους, τις πλατείες, τα σχολεία, να μη σπαταλάμε το νερό, να ανακυκλώνουμε το χαρτί, το αλουμίνιο, το γυαλί,
να φροντίζουμε τα φυτά, τα ζώα – όταν πια θα γίνουμε εμείς «μεγάλοι» άνθρωποι και θα αποφασίζουμε για την τύχη του πλανήτη μας, δεν θα ξεχνάμε ποτέ αυτό που μάθαμε να κάνουμε από παιδιά, δηλαδή: Να μην καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον», είναι τα πρώτα λόγια του Σταγονούλη στους μαθητές που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Γιατί είναι σημαντικό; «Διότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι περιοχές του πλανήτη μας στις οποίες τα γλυκά νερά εξαντλούνται συνεχώς οδηγούνται σε ερημοποίηση. Ερημοποίηση σημαίνει ότι τεράστιες εκτάσεις έχουν ήδη μετατραπεί ή θα μετατραπούν στο μέλλον σε απέραντες ερήμους. Και όπως γνωρίζουμε στην έρημο δεν μπορεί να ζήσει τίποτα, ούτε άνθρωπος, ούτε ζώα, ούτε φυτά. Παράλληλα, δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν ή πεθαίνουν από λειψυδρία και από νερά που έχουν ρυπανθεί. Η Αφρική και η Ασία έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ σύντομα θα έχει και η νότια Ευρώπη, αν δεν κάνουμε κάτι»…

Τι είναι η ΕΥΔΑΠ

Όπως εξηγεί ο Σταγονούλης, η ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Πρωτεύουσας) είναι η Εταιρεία η οποία έχει ως έργο την ύδρευση και την αποχέτευση της Αθήνας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Δημιουργήθηκε το 1980 όταν συγχωνεύθηκαν η Ε.Ε.Υ. (Ελληνική Εταιρεία Υδάτων) και ο Ο.Α.Π. (Οργανισμός Αποχέτευσης Πρωτεύουσας) που προϋπήρχαν και λειτουργούσαν χωριστά. Η ΕΥΔΑΠ έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1999 και είναι πλέον Ανώνυμη Εταιρεία.

Από πού και πώς υδρεύεται η Αθήνα από το 1930 έως και σήμερα;



Α) Φράγμα και Τεχνητή Λίμνη (Ταμιευτήρας) του Μαραθώνα

Το 1929 ολοκληρώθηκε το φράγμα του Μαραθώνα, η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) Γαλατσίου και η Σήραγγα Μπογιατίου, η οποία μεταφέρει το νερό από τη λίμνη του Μαραθώνα στη ΜΕΝ Γαλατσίου και έχει μήκος 13,5 χλμ. Το φράγμα έχει ύψος 54 μ., μήκος 285 μ. και είναι επενδεδυμένο από Πεντελικό μάρμαρο, πράγμα που του προσδίδει μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την κατασκευή του εργάστηκαν 900 άτομα που κατοικούσαν σε καταυλισμούς στο σημείο, όπου κατασκευαζόταν το φράγμα. Για την κατασκευή της σήραγγας εργάστηκαν περίπου 450 άτομα για 5 χρόνια. Η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα έχει χωρητικότητα 41 εκατ. κ.μ. νερού.

Β) Φυσική λίμνη Υλίκη

Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αύξηση της κατανάλωσης νερού. Τα αποθέματα της λίμνης του Μαραθώνα δεν επαρκούσαν, γι’ αυτό από το 1959 ξεκίνησε η χρήση των νερών της φυσικής λίμνης Υλίκης που βρίσκεται στο νομό Βοιωτίας. Η λίμνη Υλίκη έχει χωρητικότητα 600 εκατ. κ.μ. και βάθος 39 μ. Το νερό της φτάνει στον Ταμιευτήρα του Μαραθώνα μέσω του υδραγωγείου Υλίκης, το μήκος του οποίου είναι 64 χλμ. περίπου.

Η Υλίκη δεν χρησιμοποιείται συστηματικά, αλλά κυρίως σε περιόδους κρίσης, βασικά λόγω του πρώτου από τα παρακάτω προβλήματα που παρουσιάζει:

α) βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την Αθήνα, γι’ αυτό λειτουργούν αντλητικά συστήματα (πλωτά και χερσαία αντλιοστάσια) για να ανεβάζουν ψηλά το νερό. Για τη λειτουργία όμως των αντλιοστασίων καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως είναι πολύ δαπανηρή η χρήση των νερών της Υλίκης.

β) στο βυθό και στις παρειές της υπάρχουν καταβόθρες απ’ όπου χάνεται μέχρι και το 1/3 του νερού. Έχουν γίνει απόπειρες για στεγανοποίηση του πυθμένα της λίμνης – να κλείσουν, δηλαδή, οι καταβόθρες αυτές – που όμως δεν απέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Γ) Φράγμα, Τεχνητή Λίμνη (Ταμιευτήρας) και Υδραγωγείο Μόρνου

Στο διάστημα μεταξύ 1969-1979 κατασκευάστηκε φράγμα στον ποταμό Μόρνο, που βρίσκεται στο νομό Φωκίδος, καθώς και το υδραγωγείο του Μόρνου. Είναι το ψηλότερο φράγμα της Ευρώπης, καθώς το ύψος του φτάνει στα 126 μ. Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου έχει χωρητικότητα 780 εκατ. κ.μ. Από το Μόρνο το νερό φτάνει στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου, που είναι ένα κανάλι ελεύθερης ροής και διασχίζει τους νομούς Φωκίδος, Βοιωτίας και Αττικής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδραγωγεία στην Ευρώπη και έχει μήκος 192 χλμ.

Δ) Φράγμα και Τεχνητή Λίμνη (Ταμιευτήρας) Ευήνου

Το 1992 ξεκίνησε και το 2001 ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί το φράγμα στον ποταμό Εύη-
νο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το ύψος του είναι 124 μ. και η τεχνητή λίμνη έχει χωρητικότητα 140
εκατ. κ.μ.

Το νερό από τον Εύηνο μεταφέρεται πρώτα στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου μέσω μιας ενωτικής
σήραγγας, μήκους 29,4 χλμ. και κατόπιν μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου φτάνει στην Αθήνα,
αφού έχει διασχίσει πρώτα 4 νομούς.

Πώς φτάνει το πόσιμο νερό από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στο σπίτι μας;

Το νερό φεύγει καθαρό από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ και μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών (σωληνώσεων) φτάνει σε δεξαμενές που υπάρχουν σε διάφορα ψηλά σημεία
της πόλης μας. Από εκεί, ένα μεγάλο δίκτυο σωληνώσεων που συνολικά το μήκος του ξεπερνάει τα
εννιάμιση χιλιάδες χιλιόμετρα φέρνει το νερό στα σπίτια μας.

Στην ΕΥΔΑΠ μια ολόκληρη κοινωνία εργαζομένων, από τον απλό εργάτη, τον τεχνίτη και εργοδηγό
έως τον χημικό, καθώς και όλο το εξειδικευμένο ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό, συνεχίζει
να δουλεύει ακατάπαυστα, προσφέροντας καθημερινά τις υπηρεσίες, την εμπειρία και τις γνώσεις
τους για να έχουν πρόσβαση όλοι σε καθαρό, υγιεινό και οικονομικό νερό.

Με γνώμονα τον διαρκή εκσυγχρονισμό σε ό,τι αφορά όλον τον κύκλο διαχείρισης του νερού, από
τις πηγές υδροληψίας μέχρι και την επιστροφή του στο περιβάλλον, η ΕΥΔΑΠ αναβαθμίζει διαρκώς
την τεχνολογία της και επενδύει σε νέα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργα-
σίας νερού και λυμάτων, εναρμονισμένη πάντοτε με την εθνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ διευρύνει τους ορίζοντές της, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε νησιά και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία έχει ξεκινήσει δυναμικά την μεταφορά της τεχνογνωσίας της με στόχο την οργανωμένη παροχή πλήρους κύκλου υπηρεσιών ύδρευ σης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και να προστατεύσουν το περιβάλλον τους.

Σταθερά προσανατολισμένη στις αρχές της αειφόρου οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΥΔΑΠ στοχεύει διαρκώς στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της, την ανάπτυξη και περαιτέρω διεύρυνση όλων των δραστηριοτήτων της και την προστασία του πολυτιμότερου φυσικού πόρου, του νερού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σταγονούλη παρέχεται δωρεάν σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου από την Δ´ τάξη έως την ΣΤ´, καθημερινά στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση του Σταγονούλη προς τους μικρούς μας φίλους εδώ.