Είτε λόγω αδυναμίας να τεκνοποιήσετε, είτε από επιλογή αποφασίσατε να υιοθετήσετε ένα παιδάκι. Θα πρέπει όμως να έχετε κατά νου ορισμένα πράγματα:

Ας ξεκινήσουμε με το δεδομένο ότι πρόκειται για μια κατάσταση με αρκετές ιδιαιτερότητες σε ψυχολογικό επίπεδο τόσο για εσάς, όσο και για το υιοθετημένο παιδί. Γι’αυτό θα χρειαστεί χρόνος να βρείτε τα πατήματά σας.

Για παράδειγμα, είναι αλλιώς να είναι δικό σας παιδί και αλλιώς τώρα που είναι υιοθετημένο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα το αγαπήσετε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας σα να είχε βγει από τα σπλάχνα σας.

Ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε μια αρνητική ή έστω επιφυλακτική στάση του παιδιού απέναντί σας, με δεδομένο ότι δεν είσαστε οι βιολογικοί του γονείς. Είναι στο χέρια σας να το προσεγγίσετε σωστά και να κερδίσετε την εκτίμησή του.

Επίσης, η ανατροφή ενός υιοθετημένου παιδιού έχει ιδιαιτερότητες για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την ηλικία, την εθνικότητα, τις παραστάσεις που έχει και πολλούς ακόμα.

Οι αναφορές σας σε τρίτους για το υιοθετημένο παιδί σας θα πρέπει να έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό σα να το γεννήσατε εσείς. Όπως και να έχει, είσαστε οι γονείς του!

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει προβλήματα από την αντιμετώπιση κάποιων συμμαθητών του όταν μαθευτεί ότι είναι υιοθετημένο. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να νιώσει ότι είσαστε δίπλα του, το στηρίζετε και το προστατεύετε από την άδικη συμπεριφορά των τρίτων.

Πηγή: mother.gr