Οι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όμως τα λιπαρά αυτά είναι καλά για τον οργανισμό.
Είναι επίσης πολύ καλές πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κάποιας καρδιακής νόσου.
1. Aμύγδαλα
Θερμίδες: 161
Λιπαρά: 14 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3,5 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 37% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Μαγνήσιο: 19% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε αμύγδαλα μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), τη συνολική χοληστερόλη και την οξειδωμένη χοληστερόλη LDL, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς.
2. Φιστίκια Αιγίνης
Θερμίδες: 156
Λιπαρά: 12,5 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 3% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Μαγνήσιο: 8% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Θερμίδες: 182
Λιπαρά: 18 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 1% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Μαγνήσιο: 11% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
4. Κάσιους
Θερμίδες: 155
Λιπαρά: 12 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 9 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Βιταμίνη Ε: 1% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Μαγνήσιο: 20% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
5. Φουντούκια
Θερμίδες: 176
Λιπαρά: 9 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3,5 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 37% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Μαγνήσιο: 20% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
6. Αράπικα φιστίκια
Θερμίδες: 176
Λιπαρά: 17 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 21% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Μαγνήσιο: 11% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Σύμφωνα με μία μελέτη σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, η υψηλότερη πρόσληψη αράπικων φιστικιών συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.