Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για φυσικά αντικαταθλιπτικά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν περιμέναμε πως ένα φρούτο θα ήταν ικανό να αποτελέσει τη βάση για τη θεραπεία της κατάθλιψης! 

Όπως αποδείχτηκε και επιστημονικά, ο μικρός αυτός θησαυρός δεν είναι άλλος από το σταφύλι. 

Ναι, το πεντανόστιμο, γλυκό, καλοκαιρινό φρούτο που όλες λατρεύουμε να απολαμβάνουμε μέσα στις καλοκαιρινές μας φρουτοσαλάτες και που πλέον έχουμε ακόμα έναν λόγο να προτιμούμε.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής «Icahn School of Medicine at Mount Sinai» που θα διαβάσει κανείς αναλυτικά στο επιστημονικό έντυπο «Nature Communications», δύο συστατικά του σταφυλιού έχουν τη δυνατότητα να αμβλύνουν τα συμπτώματα ακόμα και της βαριάς μορφής κατάθλιψης. 

Ο λόγος για το διϋδροκαφεϊκό οξύ και τον 3-Ο-γλυκοζίτη της μαλβιδίνης, ουσίες που στάθηκαν ικανές να «ανακουφίσουν» από τα συμπτώματα της κατάθλιψης τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα στη συγκεκριμένη έρευνα.

Σε αντίθεση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα τα οποία ρυθμίζουν τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές, βοηθώντας τους πάσχοντες να χαλαρώνουν και να αποβάλλουν -όσο αυτό είναι δυνατό- τις φοβίες και το άγχος τους, οι εν λόγω ουσίες καταφέρνουν πέρα από αυτά να αντιμετωπίσουν και τις όποιες ανωμαλίες στις συνάψεις του εγκεφάλου (οι οποίες μεταδίδουν σήματα σε άλλους νευρώνες), αλλά και τη φλεγμονή του περιφερικού ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνη για πολλά από τα δυσάρεστα που βιώνει ένας καταθλιπτικός άνθρωπος.

Και όλα αυτά χάρη σε δύο μόλις συστατικά.

Κάπως έτσι, το σταφύλι θεωρείται πλέον από την επιστήμη το πιο αντικαταθλιπτικό φρούτο, με όλες εμάς να χαιρόμαστε και με το παραπάνω.