Επιμέλεια: Τζένη Γιαννίνου

Παρά το γεγονός ότι τα flower crowns είναι πολύ δημοφιλή σήμερα, η ιστορία τους ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο καθώς μεγάλες προσωπικότητες όλων των εποχών τα υιοθέτησαν στο στιλ τους και δημιούργησαν τάσεις.

Στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες φορούσαν τα χαρακτηριστικά λουλουδάτα στεφάνια για να τιμήσουν τους θεούς καθώς έτσι έδειχναν τον σεβασμό τους.

 Στην αρχαία Κίνα χρησιμοποιούσαν πορτοκαλί άνθη κυρίως, στους γάμους καθώς το πορτοκαλί συμβόλιζε την καρποφορία και την γονιμότητα, ενώ στην μεσαιωνική Ευρώπη έχασαν την δημοτικότητα τους, καθώς τα χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και κοσμούσαν τα αγάλματα των θεών που είχανε κατηγορηθεί για βλασφημία.

Αργότερα στην Ουκρανία οι κορώνες λουλουδιών ήταν μέρος της παραδοσιακής λαϊκής φορεσιάς τους ενώ συχνά διακοσμούσαν το κεφάλι της νύφης στους γάμους με αυτά.

Κατά την Βικτωριανή εποχή η βασίλισσα Βικτωρία φόρεσε ένα στεφάνι με άνθη πορτοκαλιάς στα μαλλιά της, στο γάμο της με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 τα flower crowns είναι πια συνώνυμα με τον πολιτισμό καθώς έγιναν ένα αξεσουάρ μόδας που συσχετιζόταν με την ειρήνη και την αγάπη, όλα τα ιδεώδη του κινήματος των hippies.

Αν και το στυλ hippie ήταν μια υποκουλτούρα της εποχής, επηρέασε και την mainstream αγορά, φέρνοντας έτσι τις κορώνες με τα λουλούδια πάλι στην μόδα. Διάσημοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο υιοθέτησαν τα flower crowns στο στιλ τους ενώ η τάση αυτή δεν άφησε αδιάφορους και διάσημους ζωγράφους που κοσμούσαν τις γυναίκες στις δημιουργίες τους με αυτά.


Η Σάσκια ως Φλώρα, 1641, έργο του Ρέμπραντ

Η τραγική ηρωίδα του Shakespeare, Ophelia


Frida Kahlo, η ιέρεια των λουλουδιών

Elizabeth Taylor, στον γάμο της με τον Richard Burton

Τατιάνα Παπαμόσχου ως Ιφιγένεια,  στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη


Kirsten Dunst


Lana Del Rey


Karlie Kloss


Beyonce


Κate Moss


Lily Aldridge


Jean Shrimpton

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!