Έχεις σκεφτεί ότι δεν χρειάζεται να σου αρέσει ο εαυτός σου για να τον αγαπήσεις;

Το να αγαπάς τον εαυτό σου δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι σου αρέσει αυτό που είσαι ή ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι ή αυτό που κάνεις την κάθε στιγμή που το κάνεις. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να προσέχεις τον εαυτό σου, να ακούς τις ανάγκες σου και να είσαι πραγματικά ειλικρινής με τα συναισθήματα σου ανά πάσα στιγμή. Αγαπάς τον εαυτό σου όταν τον ακούς πραγματικά, χωρίς φραγμούς, δίνεις χώρο στον εαυτό σου και αφουγκράζεσαι τις εσωτερικές και αληθινές ανάγκες και επιθυμίες σου.

Αγαπάς τον εαυτό σου αντί να αρέσεις στον εαυτό σου

Ας πάρουμε το παράδειγμα μίας υγιούς σχέσης μητέρας/παιδιού. Αν το παιδί φοβάται και κλαίει, η μητέρα θα το πάρει στην αγκαλιά της και θα το παρηγορήσει. Δεν της αρέσει αυτό που κάνει το παιδί της, ούτε την ευχαριστεί να ακούει τα κλάματα του και να το βλέπει στεναχωρημένο. Προφανώς, θα προτιμούσε να το βλέπει χαρούμενο και χαμογελαστό. Όμως αγαπά το παιδί της και του παρέχει την αμέριστη προσοχή και φροντίδα της.

Παρατήρησε λοιπόν ποιες είναι οι πλευρές του εαυτού σου που δεν σου αρέσουν, ή, για τις οποίες νιώθεις ντροπή, ή, ακόμα προτιμάς να αγνοήσεις. Αυτά τα «μελανά» σημεία του εαυτού σου είναι σαν το παιδί που ζητά ανακούφιση. Το να αναπτύξεις αυτού του τύπου της γονικής και τρυφερής σχέσης με το «εσωτερικό σου παιδί» παίρνει χρόνο, και, η εσωτερική διαδικασία αυτή περνάει από πολλές φάσεις, όπως εξ’άλλου ισχύει για κάθε αλλαγή που επιδιώκουμε για τον εαυτό μας.

Οι πέντε άξονες

Η αγάπη του εαυτού σου είναι ένα ταξίδι ζωής το οποίο δεν έχει τέλος, ούτε συγκεκριμένο προορισμό. Εμπνευσμένη και από την γκουρού των ΗΠΑ Elizabeth DiAlto, σου προτείνω σήμερα να εστιάσεις σε πέντε άξονες προκειμένου να κτίσεις γερά και σταθερά θεμέλια προς μία ευτυχισμένη και καλύτερη ζωή. Ειδικότερα, θα σου έλεγα να ασχοληθείς με τον κάθε άξονα ξεχωριστά. Μην θελήσεις να τους δουλέψεις όλους ταυτόχρονα. Βάλε ένα πλάνο πέντε εβδομάδων και ανέπτυξε έναν άξονα ανά εβδομάδα.
 
1. Αποδοχή

Να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με ευγένεια και καλοσύνη. Εξασκήσου με το να είσαι καλή (ος) με τον εαυτό σου ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν κάθε στιγμή.
 

Γράψε στον εαυτό σου ένα γράμμα συγνώμης. Δοκίμασε να γράψεις αυτό το γράμμα σαν να είναι μίας μητέρας που συγχωρεί το παιδί της, αποδεχόμενη ότι το παιδί δίνει τον καλύτερο εαυτό του.

Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς για τον εαυτό σου. Αντικατέστησε το «Δεν κάνω αρκετά, δεν έχω αρκετά, δεν είμαι αρκετά καλή(ος)» με «Νιώθω ασφαλής να είμαι ο εαυτός μου. Είμαι αρκετή(ος). Έχω αρκετά. Κάνω αρκετά.”.

 2. Σεβασμός

Εξασκήσου να βάζεις τα προσωπικά σου όρια. Να λες «ναι» όταν εννοείς το «ναι» και «όχι» όταν εννοείς το «όχι» (Σημ: Αν δεν είναι «ναι»! Τότε μπορεί μόνο να είναι «όχι»).

Αναστοχάσου την αυτό-εκτίμηση σου. Απάντα στο ημερολόγιο σου τις παρακάτω ερωτήσεις: «Πότε βάζω τον εαυτό μου τελευταίο? Τι είναι αυτά που ανέχομαι αλλά δεν θέλω να είμαι;»

Βάλε τον εαυτό σου προτεραιότητα. Δώσε παραπάνω χρόνο στον εαυτό σου απ’αυτόν που δίνεις συνήθως. Κάνε κατανομή του χρόνου σου με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι προτεραιότητα οι πράξεις αγάπης προς τον εαυτό σου.


    
 3. Επίγνωση

 Βάλε παύσεις στη ζωή σου. Παρατήρησε ότι δεν αγαπάς στον εαυτό σου με περιέργεια. Αναρωτήσου τί είναι αυτό που δεν αγαπάς στον εαυτό σου «Τί συμβαίνει εδώ;».
 

Πειραματίσου με την πρακτική του διαλογισμού. Εξάσκησε την δεξιότητα του να παρατηρείς τί συμβαίνει στον εσωτερικό σου κόσμο μένοντας ακίνητη(ος) με τα μάτια κλειστά.
 

Εξασκήσου με πρακτικές αναπνοών. Δοκίμασε την τεχνική αναπνοής 6-3 (Μέτρα 6 στην εισπνοή, κράτα την αναπνοή σου για 3, μέτρα 6 στην εκπνοή και κράτα για 3. Επανέλαβε την άσκηση 2-3 φορές).

4. Γνώση

 Εξερεύνα ποιος είσαι. Πήγαινε πέρα απ’ότι λένε οι άλλοι για σένα, πέρα απ’αυτό που υποτίθεται ότι είσαι, απατώντας στο ημερολόγιο σου τις εξής ερωτήσεις «Ποιος είμαι?» και «Ποια είναι η αλήθεια μου?».

Αναγνώρισε ότι όποιος και να είσαι κάθε στιγμή μπορεί να αλλάξει. Επέτρεψε στον εαυτό σου να γίνεις σήμερα διαφορετική(ος) απ’αυτή(ος) ήσουν εχθές.

Διευκρίνισε τις βασικές αξίες σου. Γνώρισε τον εαυτό σου εξετάζοντας τις πέντε ουσιαστικές αξίες σου (Πχ. να εκφράζεις τον εαυτό σου δημιουργικά, να συνδέεσαι με τον περίγυρο σου, να είσαι υγιής, να έχεις οικονομική σταθερότητα, να εκτελείς πράξεις προσφοράς).

5. Πίστη

Επέτρεψε στους ανθρώπους του περίγυρου σου να ζουν την ζωή που θέλουν. Απελευθερώσου από την ανάγκη να ελέγχεις τις συμπεριφορές αυτών με τους οποίους σχετίζεσαι στενά.

Ανοίξου. Δείξε εμπιστοσύνη στις σκέψεις σου και τοποθετήσεις σου και νιώσε ασφαλής με το να εκφράζεσαι ανοικτά και ίσως και τολμηρά ακόμα και αν οι άλλοι δεν το εγκρίνουν.

Άκου το σώμα σου και τις αισθήσεις σου. Εμπιστεύσου τα σήματα που σου στέλνει το σώμα σου. Πάντα κάτι θέλουν να σου μεταφέρουν. Προσπάθησε να δώσεις όνομα στα σήματα αυτά και στις αισθήσεις σου.

Μην ξεχνάς ότι δεν χρειάζεται να σου αρέσει ο εαυτός σου προκειμένου να τον αγαπήσεις. Κτίσε τα θεμέλια της αγάπης προς τον εαυτό σου πειραματίζοντας όσες από τις παραπάνω ιδέες σου αρέσουν. Όσο πειραματίζεσαι, να φέρεσαι στον εαυτό σου σαν να ήσουν παιδί – με εκτίμηση, ειλικρίνεια και αμέριστη προσοχή.

Η τέχνη του να αγαπάμε τον εαυτό μας είναι μία πρακτική ζωής. Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και να καταπιάνεσαι με έναν άξονα τη φορά.

 

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

www.isabellerazis.com

www.instagram.com/isabellerazis

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!