Η health coach του govastileto Ιζαμπέλ Ραζή αποκαλύπτει τα 8 οφέλη της Κινόα!

Η health coach του govastileto Ιζαμπέλ Ραζή αποκαλύπτει τα 8 οφέλη της Κινόα!

Η κινόα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς υγιεινές τροφές και θεωρείται από τους κορυφαίους διατροφολόγους σαν «super food».

Ποιες είναι οι αιτίες της δημοτικότητας της;

Το ήξερες ότι η κινόα προέρχεται από τις ψιλές πεδιάδες των Άνδεων στη Νότια Αμερική και ότι χάρη της οι Ίνκας βρίσκαν την αντοχή να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις σε μεγάλα υψόμετρα;
Γνωρίζεις ότι το 2013 τα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξαν το 2013 ως το «Διεθνές Έτος της Κινόα» λόγω της υψηλής θρεπτικής της περιεκτικότητας και της δυναμικής της να συνεισφέρει θετικά στη παγκόσμια διατροφική ασφάλεια;

Σε προτρέπω να διαβάσεις τους 8 λόγους για τους οποίους αξίζει να βάλεις τη κινόα στη ζωή σου:

1.    Είναι θρεπτική

Η κινόα είναι από τις καλύτερες φυτικές τροφές και πηγές πλήρους πρωτεΐνης με μεγάλη περιεκτικότητα σε αμινοξέα. Ειδικότερα, ένα φλυτζάνι κινόα εμπεριέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια φυτικών ινών, 58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDA) μαγγανίου, 30% της RDA μαγνησίου, 28% της RDA φωσφόρου, 19% της RDA σε φολικά άλατα, 18% της RDA χαλκού, 15% της RDA σιδήρου, 13% της RDA ψευδάργυρου, 9% της RDA κάλιου, άνω του 10% της RDA της Β1, Β2 και Β6. Επιπλέον,  εμπεριέχει ασβέστιο, βιταμίνη Β3 και Ε, καθώς και Ομέγκα 3. Έχει 222 θερμίδες, 39 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια λιπαρά. Δεν έχει γλουτένη αλλά ούτε είναι γενετικά τροποποιημένη και, τις πιο πολλές φορές, την βρίσκεις σαν οργανική τροφή.

2.    Είναι πλούσια σε πολύτιμα φλαβονοειδή

Τα οφέλη των λεγόμενων «πραγματικών» τροφών βρίσκονται πέραν των βιταμινών και ιχνοστοιχείων - με τα οποία πιθανώς να είσαι ήδη εξοικειωμένη (ος). Και εδώ, αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στα φλαβονοειδή και ειδικότερα στην κουερσετίνη και στην καμφερόλη, Τα δύο αυτά φλαβανοειδή έχουν μελετηθεί από τους επιστήμονες για την μεγάλη διατροφική τους αξία και συνυπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στη κινόα. Έχει αποδειχθεί ότι τα δύο αυτά μόρια έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές ακόμα και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

3.    Διαθέτει ιδιαίτερα ψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών, σε σχέση με τα άλλα δημητριακά

Σε ένα φλυτζάνι κινόα βρίσκεις 17-27 γραμμάρια ινών που είναι διπλή ποσότητα από την ποσότητα που βρίσκεις στα περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης. Δυστυχώς, η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ινών είναι αδιάλυτες ίνες. Όμως, δεν στερείται σημαντικά διαλυτών ινών, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητες στον οργανισμό σου για τον σχηματισμό μίας ουσίας που μοιάζει με ζελέ και που βοηθά στην ευκολότερη απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών από το σώμα σου. Έτσι ρυθμίζεται το σάκχαρο σου, ελέγχεται η χοληστερόλη σου και διευκολύνεται η αίσθηση του κορεσμού και, εν τέλει, ο έλεγχος του βάρους σου.

4.    Είναι η ιδανική τροφή αν έχεις δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στη σίκαλη, στο σιτάρι και στο κριθάρι. Το πιο πιθανό είναι η γλουτένη να μην σου δημιουργεί πρόβλημα. Όμως, αρκετοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη και τους προκαλεί φούσκωμα, αέρια μέχρι και κόπωση. Μάλιστα, σε λίγους ανθρώπους μπορεί και να προκαλέσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να προσβληθούν υγιή κύτταρα του οργανισμού τους. Έτσι, στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται η ελαχιστοποίηση ή/και η πλήρης απομάκρυνση της γλουτένης. Για να γίνει αυτό με υγιεινό τρόπο πρέπει να αποφεύγεται κάθε τροφή που είναι επεξεργασμένη ή αναμειγμένη με δημητριακά που περιέχουν γλουτένη. Σημαντικό λοιπόν όφελος της κινόα είναι ότι είναι εκ της φύσης της χωρίς γλουτένη και αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική λύση στο αλεύρι, ως μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής δίαιτας.

5.    Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη με όλα τα λεγόμενα «απαραίτητα» αμινοξέα

Οι πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα, εννέα εκ των οποίων ονομάζονται «απαραίτητα», καθώς ο οργανισμός σου δεν μπορεί να τα παράγει από μόνος του και χρειάζεται να τα πάρει από την δίαιτα σου. Κάθε τροφή που έχει και τα εννέα αυτά αμινοξέα ονομάζεται «πλήρης πρωτεΐνη». Το πρόβλημα είναι ότι τα απαραίτητα αμινοξέα δεν βρίσκονται στις φυτικές πρωτεΐνες. Η κινόα αποτελεί όμως εξαίρεση καθώς, αντίθετα με τα άλλα δημητριακά, εμπεριέχει αρκετές ποσότητες από τα απαραίτητα αμινοξέα αυτά. Για τον λόγο αυτό, η κινόα θεωρείται καταπληκτική πηγή πρωτεΐνης. Έχει περισσότερες αλλά και καλύτερες πρωτεΐνες. Έτσι, αν έχεις επιλέξει να μην λαμβάνεις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, η κινόα είναι σωτηρία στην διατροφή σου!

6.    Έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (Γ.Δ) και άρα βοηθάει στον έλεγχο του ζάχαρου στο αίμα σου

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μία αριθμητική τιμή με την οποία υπολογίζεται πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του ζάχαρου στο αίμα σου. Όταν καταναλώνεις τροφές οι οποίες έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη διεγείρεται η αίσθηση της πείνας και συνεισφέρεις έτσι στην αύξηση του λίπους σου. Οι τροφές αυτές έχουν επιπλέον συνδεθεί με την ύπαρξη χρονικών παθήσεων, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Η κινόα έχει Γ.Δ 53 που θεωρείται χαμηλό. Όμως, να μην ξεχνάς ότι η κινόα είναι σχετικά πλούσια σε υδατάνθρακες. Συνεπώς, αν ακολουθείς μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

7.    Έχει σημαντική περιεκτικότητα σε μέταλλα τύπου σίδηρο και μαγνήσιο

Πολλές φορές ξεχνάς τη σημασία των ιχνοστοιχείων και μετάλλων στη διατροφή σου. Η κινόα είναι πλούσια σε μέταλλα και ειδικότερα σε μαγνήσιο. Το πρόβλημα είναι ότι έχει και μία ουσία που λέγεται φυτικό οξύ που μειώνει την απορροφητικότητα του σιδήρου και των άλλων μετάλλων. Αν όμως μουλιάσεις την κινόα πριν το μαγείρεμα, τότε μειώνεται και η ποσότητα του φυτικού οξύ και έτσι επιτυγχάνεται και η καλύτερη απορρόφηση των μετάλλων. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η κινόα έχει αρκετά ψιλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αναστολή της απορρόφησης του ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις πέτρα στα νευρά. Άρα, αν έχεις ευαισθησία στα νεφρά σου καλύτερα να μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες κινόα.

8. Ενσωματώνεται εύκολα στη δίαιτα σου
Η κινόα μαγειρεύεται πανεύκολα. Βράζεις δύο φλυτζάνια νερό, προσθέτεις ένα φλυτζάνι κινόα και λίγο αλάτι και περιμένεις περίπου 15-20 λεπτά. Το νερό θα πρέπει να απορροφηθεί εντελώς και να έχει μία κάπως αφράτη όψη και οι κόκκοι να είναι ελαφρώς τραγανοί. Θυμίσου ότι, ανάλογα με τη κινόα που θα επιλέξεις, ίσως να είναι απαραίτητο να την ξεπλύνεις καλά πριν την μαγειρέψεις για να φύγει τυχόν ίχνος σαπωνίνης, μίας ουσίας που βρίσκεται στο εξωτερικό του κόκκου η οποία, ναι μεν δεν θα σε βλάψει, αλλά δίνει μία πικρή γεύση. Σε κάθε περίπτωση, άφησε τη να μουλιάσει περίπου ½ ώρα, όπως είπαμε παραπάνω. Το δε μαγικό της κινόα είναι ότι ταιριάζει με πολλές τροφές. Μπορείς να την προσθέσεις σε οποιαδήποτε σαλάτα, να την φας με γιαούρτι, με λαχανικά στο ατμό και λίγο λάδι ελιάς, να την ενσωματώσεις σε σούπα λαχανικών, μέχρι και σαν συνοδευτικό σε ψάρι. Υπάρχουν δε και πολλοί τρόποι να φτιάξεις σαλάτα κινόα προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, αγγούρι, σταφίδες, φύκια, cranberry και ότι άλλο σου αρέσει! Μέχρι και πρωινό με κινόα μπορείς να κάνεις, προσθέτοντας απλά λίγα φρούτα και κανέλα.

Το μυστικό στην ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι να πειραματίζεσαι με νέες τροφές, να εξερευνάς τις ιδιότητες τους και τους τρόπους παρασκευής τους αλλά και μαγειρέματος τους. Να τις τρως συνειδητά και να αναγνωρίζεις την επίδραση που έχουν στον οργανισμό σου. Έτσι, σε διαβεβαιώνω ότι δεν θα πλήξεις ποτέ με τα ίδια και τα ίδια φαγητά που έχεις συνδυάσει με δίαιτες και πείνα!

 

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

www.isabellerazis.com

www.instagram.com/isabellerazis

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top