Η βρώμη καταναλώνεται πάνω από 4.000 χρόνια. Στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν τροφή για τις χαμηλότερες τάξεις. Σήμερα η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει χάρη σε όλες τις ωφέλιμες ιδιότητες της βρώμης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε γεύμα, πρωινό, σνακ ακόμα και σε κυρίως γεύματα με την μορφή ολόκληρου καρπού ή πίτουρο. Η βρώμη είναι ένα σιτηρό υψηλής βιολογικής αξίας. Ανήκει στο γένος Αβένα (Avena), της οικογένειας αγρωστώδη (Graminae).

Η μοναδική θρεπτική αξία της βρώμης οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες (β-γλυκάνες). Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το συγκεκριμένο δημητριακό μια θαυμάσια πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών με ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό.

Διατροφική αξία της βρώμης

Μια μερίδα βρώμης περιέχει ανά 40 γραμμάρια (3 κουταλιές της σούπας):
Ενέργεια 142 θερμίδες
Υδατάνθρακες 24 γρ.
Διαιτητικές ίνες 3,6 γρ.
Λιπαρά 3,2 γρ.
Πρωτεΐνες 4,4 γρ.
Βιταμίνη (B5) 0,5 mg
Βιταμίνη (B9) 22 μg
Ασβέστιο 21 mg
Σίδηρο 2 mg
Μαγνήσιο 71 mg
β-γλυκάνη 1,6 γρ