Η ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της ομορφιάς και της υγείας

Η ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της ομορφιάς και της υγείας

 

Το ότι το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση όλων των έμβιων όντων είναι, φυσικά, γνωστό. Αυτό, όμως, που πολλοί δεν ξέρουμε είναι πως το νερό μάς βοηθάει να αδυνατίσουμε! Μάλιστα, είναι πάμπολλες οι μελέτες οι οποίες έχουν αποδείξει ότι το πόσιμο νερό είναι επωφελές για τη διατήρηση μιας υγιούς σιλουέτας. Άλλωστε, η σωστή ενυδάτωση είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους, μέσω της πέψης και της μυϊκής λειτουργίας. Στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να ακολουθήσουμε τις επιταγές της επιστήμης. Χάρη στην ΕΥΔΑΠ, το νερό είναι φτηνό και… πανταχού παρόν!

Τι λένε οι επιστήμονες

Η ιατρική κοινότητα είναι σίγουρη ότι η κατανάλωση νερού παίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια βάρους. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης νερού και του αδυνατίσματος.
Το νερό αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίμε κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες και προλαμβάνει πολλές στομαχικές διαταραχές οι οποίες μπορεί να προκληθούν από φάρμακα ή ακατάλληλες τροφές. Παράλληλα, αποβάλλει την περίσσεια νατρίου (αλατιού). Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής κατανάλωση ύδατος ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
Οι διαιτολόγοι, σε κάθε πρόγραμμα διατροφής, περιλαμβάνουν και την αύξηση της πρόσληψης νερού, επειδή γνωρίζουν ότι συντελεί στη μείωση των αποθεμάτων λίπους. Επίσης, το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, γιατί, πίνοντάς το, αισθανόμαστε πιο «γεμάτοι», με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία μας για φαγητό. Όταν πίνουμε ένα ποτήρι -ή και δύο- νερό πριν από το γεύμα, μειώνουμε την ποσότητα φαγητού που χρειαζόμαστε για να αισθανόμαστε χορτάτοι. Το νερό έχει μηδέν θερμίδες, ενώ λιπαίνει τα όργανά μας και βοηθά τον μεταβολισμό.

Έξι λόγοι που το νερό μάς βοηθά να χάσουμε βάρος

Κανένα άτομο δεν πρέπει να ξεχνά τον χρυσό κανόνα: Κάθε άνθρωπος είναι απαραίτητο να πίνει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα συνιστώμενα -από τους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας- οκτώ (8) ποτήρια νερού την ημέρα! Λιγότερο νερό σημαίνει προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο!

Έξι είναι οι κυριότεροι λόγοι που το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος. Και αυτοί είναι οι εξής:


 


1. Το νερό είναι φυσικό κατασταλτικό της όρεξης: Όταν το στομάχι «αισθάνεται» ότι είναι γεμάτο, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να σταματήσει να τρώει. Το νερό πιάνει αρκετό χώρο στο στομάχι, οδηγώντας σε ένα αίσθημα πληρότητας και στη μείωση της πείνας!

Το πιστεύετε ή όχι, ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι πεινάει, ενώ στην πραγματικότητα διψάει! Πίνοντας ένα ποτήρι νερό προτού φάμε, περιορίζουμε τα περιττά σνακ.

Μια έρευνα του 2014 σε 50 υπέρβαρες γυναίκες έδειξε πως έπιναν πολύ λιγότερο νερό απ’ όσο έπρεπε. Όταν κλήθηκαν να πίνουν ένα ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες, έχασαν αρκετά κιλά. Εκτός, όμως, από τη μείωση του σωματικού βάρους, έχασαν σωματικό λίπος, είχαν λιγότερη όρεξη, ενώ κατέβηκε σημαντικά και ο δείκτης μάζας του σώματός τους.

2. Το νερό αυξάνει την καύση θερμίδων: Αρκετές έρευνες έδειξαν πως το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων.

Σε μια μελέτη του 2014, δώδεκα (12) άτομα που κλήθηκαν να πίνουν 500 ml κρύου νερού ή θερμοκρασίας δωματίου αύξησαν κατά πολύ την ενεργειακή δαπάνη του κορμιού τους. Συγκεκριμένα, έκαιγαν 2%-3% περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι συνήθως 90 λεπτά μετά την πόση του νερού. Μάλιστα, το νερό μπορεί να αυξήσει προσωρινά την κατανάλωση ενέργειας του σώματος ή τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Το πόσιμο κρύο νερό μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τα οφέλη, επειδή το σώμα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια -δηλαδή θερμίδες- για τη θέρμανσή του κατά την πέψη.

3. Το νερό απομακρύνει τα απόβλητα και τις τοξίνες από το σώμα: Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, δεν μπορεί να απομακρύνει επαρκώς τα απόβλητα μέσω των ούρων ή των κοπράνων. Το νερό βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν τις τοξίνες και τα απόβλητα, αλλά και το σώμα να κρατά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τους ηλεκτρολύτες. Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, τα νεφρά κατακρατούν όλα τα υγρά.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σκληρά ή άμορφα κόπρανα και σε δυσκοιλιότητα. Ακόμη, το νερό βοηθά το σώμα να ανακάμψει από πεπτικά προβλήματα, όπως η διάρροια και η δυσπεψία.
Όταν τα απόβλητα συσσωρεύονται στο σώμα, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται φουσκωμένοι, πρησμένοι και κουρασμένοι. Το φούσκωμα προσθέτει ίντσες στη μέση. Ένας σωστά ενυδατωμένος οργανισμός αποφεύγει τη συγκράτηση αποβλήτων, η οποία μπορεί να προσθέσει επιπλέον κιλά.

4. Το πόσιμο νερό μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων από άλλα υγρά: Το νερό είναι η ιδανική εναλλακτική λύση -χωρίς θερμίδες!- στα ενεργειακά ποτά ή τους χυμούς. Είναι εύκολο κάθε σώμα να συσσωρεύσει υγρές θερμίδες, με την κατανάλωση σόδας, χυμού, γλυκού καφέ ή τσαγιού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν πόσες θερμίδες καταναλώνουν μέσω των αναψυκτικών ή των αλκοολούχων ποτών. Η αντικατάσταση μερικών ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας καθημερινά με νερό ή με άλλα ροφήματα χωρίς θερμίδες, όπως το τσάι με βότανα χωρίς ζάχαρη, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως η απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος σε μια έρευνα του 2012 διαπίστωσαν ότι η μείωση θερμίδων μόνο από αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά, κάθε μέρα, για 6 μήνες είχε ως αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους 2%-2,5% σε μια ομάδα παχύσαρκων γυναικών.

Γυναίκες που πήραν μέρος σε μια άλλη μελέτη του 2015 έπιναν 250 ml νερό μετά το γεύμα, κάθε μέρα, ενώ παρακολουθούσαν ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους 24 εβδομάδων. Αυτές, λοιπόν, έχαναν 13,6% περισσότερο βάρος από άλλες γυναίκες, στο ίδιο πρόγραμμα, οι οποίες έπαιρναν τον ίδιο όγκο υγρών από άλλα ποτά μετά το μεσημεριανό γεύμα.


 
5. Το νερό είναι απαραίτητο για το κάψιμο του λίπους: Χωρίς νερό, το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά το αποθηκευμένο λίπος ή τους υδατάνθρακες. Η διαδικασία του μεταβολισμού του λίπους ονομάζεται λιπόλυση. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η υδρόλυση, η οποία λαμβάνει χώρα όταν τα μόρια του νερού αλληλεπιδρούν με τα τριγλυκερίδια (λίπη) για να δημιουργήσουν γλυκερόλη και λιπαρά οξέα.

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για τη μείωση του λίπους από τρόφιμα και ποτά, καθώς και του αποθηκευμένου λίπους.

Μια μίνι ανασκόπηση του 2016 έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού οδήγησε σε αυξημένη λιπόλυση και σε απώλεια λίπους, σε μελέτες σε ζώα.


 
6. Το νερό βοηθά στη σωματική άσκηση: Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε σχεδίου απώλειας βάρους είναι η άσκηση. Το νερό βοηθά τους μυς, τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις να κινούνται σωστά. Βοηθά, επίσης, τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργούν αποτελεσματικά, καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η ενυδάτωση μειώνει τους κινδύνους της άσκησης και λιπαίνει τους μυς και τα οστά, ενώ αποτρέπει τις μυϊκές κράμπες και την κόπωση.

Πρέπει πάντοτε να πίνουμε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

 

 

 

ΠΗΓΕΣ
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322296.php
https://www.wikihow.com/Do-a-Water-Diet
https://www.everydayhealth.com › Weight
https://www.medicaldaily.com/7-ways-lose-weight-drink...

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top