Το γάλα έχει πολλές χρήσεις. Πίνεται σκέτο, το προσθέτουμε σε smoothies ή το τρώμε με δημητριακά πρωινού.

Όσο για τη θρεπτική του αξία, το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ασβέστιο.

Στην πραγματικότητα, 1 φλυτζάνι (237 ml) πλήρους γάλακτος παρέχει 146 θερμίδες, 8 γραμμάρια λίπους, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 13 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Φυτικές εκδοχές γάλακτος γίνονται από όσπρια (σόγια), δημητριακά (βρώμη, ρύζι), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδα), σπόρους (λινάρι) ή άλλα δημητριακά (quinoa, teff).

Μερικά προϊόντα εμπλουτίζονται με ασβέστιο και βιταμίνη D για να προσομοιάζουν με το γάλα, ενώ άλλα δεν περιέχουν πρόσθετα.

Πολλά από αυτά τα φυτικά γάλατα, επίσης, περιέχουν ζάχαρη ή γλυκαντικά για να ενισχύεται η γεύση τους, αν και οι περισσότερες εμπορικές μάρκες έχουν και μία επιλογή χωρίς ζάχαρη.

Κάποια είναι προϊόντα ψυγείου, ενώ κάποια πωλούνται στο ράφι.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο κοινά υποκατάστατα του γάλακτος με βασικές διατροφικές πληροφορίες που αφορούν ποσότητα 1 φλιτζανιού:

  •     Γάλα σόγιας: Περιέχει 109 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  •     Γάλα ρυζιού: Περιέχει 120 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 23 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  •     Γάλα βρώμης: Περιέχει 130 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 24 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  •     Γάλα αμυγδάλου: Περιέχει 60 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  •     Γάλα καρύδας: Περιέχει 80 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  •     Γάλα από κάσιους: Περιέχει 60 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  •     Γάλα λιναρόσπορου: Περιέχει 50 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  •     Γάλα από σπόρους κάνναβης: Περιέχει 100-140 θερμίδες, 5-7 γραμμάρια λίπους, 2-5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8-20 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν λιγότερη πρωτεΐνη από το ζωικό γάλα με εξαίρεση το γάλα σόγιας.

Για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από τέτοια προϊόντα, καλό είναι να επιλέγουμε εκδοχές χωρίς πρόσθετα, στην πιο βασική τους μορφή. Επίσης, πολλά από αυτά μπορούμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι, όπως το γάλα αμυγδάλου, με πολύ εύκολο τρόπο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!