Πόσο πρέπει να ασκούμαστε;

Πόσο πρέπει να ασκούμαστε;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση έχει μόνο θετικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Ή μήπως όχι;  Και αν όχι σε ποιά ποσότητα θα έπρεπε να ασκούμαστε ώστε να αποκομίσουμε το μέγιστο δυνατό που μπορεί να μας προσφέρει; 

Για πολλοστή φορά λοιπόν το «παν μέτρον άριστον» έρχεται να βρει εφαρμογή και στην ποσότητα της άσκησης, με την διαπίστωση ότι η καλύτερη υγεία και τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν υπάρχει τάση για λιγότερη παρά για περισσότερη άσκηση. Αυτό αυτομάτως μπορεί να παροτρύνει όλους εκείνους που πίστευαν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν με την ποσότητα της άσκησης που συνήθως συστήνεται. Όπως ισχύει σε πάρα πολλές καταστάσεις στη ζωή μας η ποιότητα έχει σημαντικότερη θέση από την ποσότητα. 

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 150-200 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα είναι σημαντικές για την καταπολέμηση των ασθενειών και της καλύτερης καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, αλλά επίσης υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι ακόμα και χαμηλότεροι στόχοι μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, έρευνα που έγινε σε πάνω από 250.000 ενήλικες έδειξε ότι λιγότερο από 1 ώρα άσκησης την εβδομάδα μείωσε κατά 15% τους θανάτους. Επίσης μια επανεξέταση 254 άρθρων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 1-74 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορεί να μειώσει 19% τον κίνδυνο θανάτου. 

Τέλος ακόμα και αν υπάρχει μια σχετικά ενεργητική ζωή μπορεί να ακυρωθούν τα οφέλη της αν υπερβάλουμε στην καθιστική ζωή μας. Υπάρχουν έρευνες που μας δείχνουν ότι όσοι κάθονται πολλές ώρες, ακόμα και να γυμνάζονται, έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, 18% να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνους και 24% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από διάφορες αιτίες. 

Το συμπέρασμα που βγαίνει λοιπόν από όλες αυτές τις έρευνες είναι να περνάμε όσες περισσότερες –σταδιακά- ώρες μπορούμε, όρθιοι και να περπατάμε σε κάθε μας ευκαιρία, καθώς και να ασκούμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε χωρίς να μας γίνεται εμμονή.

 

Scroll To Top