Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για έναν καλό ύπνο

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για έναν καλό ύπνο

Ο πόνος στην πλάτη και τη μέση μας εμποδίζει να χαρούμε απλές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας, ενώ καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση υγιούς βάρους, δύναμης, αντοχής και ισορροπίας.

Οι μόνιμοι αυτοί πόνοι δεν ξεκινούν από τη στιγμή που σηκωθούμε από το κρεβάτι, αλλά από την ώρα που θα ξαπλώσουμε πάνω σε αυτό! Η επιλογή του σωστού στρώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου και στην καθημερινή μας δραστηριότητα. 

Μαλακό ή σκληρό στρώμα;

  • Στο παρελθόν, οι γιατροί συχνά συνιστούσαν πολύ σκληρά στρώματα. Σύμφωνα όμως με νεότερες επιστημονικές μελέτες, όσοι κοιμόντουσαν σε ορθοπεδικά και πολύ σκληρά στρώματα είχαν τη χειρότερη ποιότητα ύπνου.
  • Από την άλλη, το μαλακό στρώμα μπορεί να παίρνει την καμπύλη του σώματός μας, αλλά ταυτόχρονα να μας «βυθίσει» τόσο, ώστε οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη να πάρουν λάθος «θέση». Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος θα γίνει μόνιμος και αφόρητος.

Κάνουμε ένα …test drive!

  • Θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που απολαύσατε τον ύπνο σας και ανακαλέστε στη μνήμη σας σε τι στρώμα συνέβη το …ευτυχές γεγονός!
  • Αν το πιο σταθερό στρώμα είναι αυτό που λείπει από το κρεβάτι σας, κάντε μια δοκιμή: βάλτε ένα κόντρα πλακέ κάτω από το στρώμα για να αμβλύνετε την κίνηση και τα ελατήρια του κρεβατιού.
  • Επισκεφθείτε έναν εκθεσιακό χώρο και κάντε πολλά …test drive. Αν και είναι διαφορετική η απλή δοκιμή, από το να «φιλοξενηθείτε» για ένα ολόκληρο οκτάωρο πάνω σε αυτό, το στρώμα και το σώμα σας θα συνεννοηθούν μια χαρά και θα βρουν το ιδανικό τους «ταίρι».
  • Μια πιο αξιόπιστη δοκιμή είναι να παρατηρήσετε πώς αισθάνεστε μετά τον ύπνο σε διαφορετικούς τύπους στρωμάτων, εκτός σπιτιού – για παράδειγμα, σε ένα ξενοδοχείο ή στο σπίτι ενός φίλου.

 

Scroll To Top