Το brunch είναι ένας υπέροχος τρόπος να βρεθούμε με την οικογένεια αλλά και τους φίλους μας. Και την ώρα που ολοένα και περισσότερα μαγαζιά στην Ελλάδα προσφέρουν brunch, εγώ θα σας πρότεινα να το κάνετε σπίτι σας, για να μυρίσει το σπίτι χριστουγεννιάτικη ζεστασιά.

Και για όσους δεν το γνωρίζουν η πρώτη αναφορά της λέξης brunch σημειώθηκε το 1895 στο περιοδικό «Hunter’s Weekly» από το Βρετανό συγγραφέα Guy Beringer, ο οποίος πρότεινε το brunch ως εναλλακτική λύση ανάμεσα στο γρήγορο πρωινό και το βαρύ κυριακάτικό μεσημεριανό τραπέζι. Η μόδα του brunch ταξίδεψε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 30, καθιερώθηκε από τους κινηματογραφικούς αστέρες της εποχής, ενώ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξαπλώθηκε ραγδαία.

Το «brunch menu» δεν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, το μόνο που χρειάζεται είναι να οργανωθεί σωστά.

Αρχικά θα πρότεινα να διακοσμήσετε το τραπέζι στρώνοντας ένα γιορτινό τραπεζομάντιλο και τοποθετώντας φρέσκα λουλούδια, τα οποία πάντα κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Βεβαίως θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε ζεστό καφέ και τσάι. Άλλες επιλογές είναι η ζεστή σοκολάτα ακόμη και κάποιο smoothie.

Ένα όμορφο καλάθι με φρέσκο ψωμί, αλλά και φρυγανισμένες φέτες από ψωμί για τοστ αποτελεί εγγύηση ενός επιτυχημένου brunch. Τα αβγά είναι άτυπος κανόνας των brunch. Οι επιλογές των συνταγών είναι αμέτρητες. Οι τηγανίτες αλλιώς pancakes γλυκές ή αλμυρές, δεν θα πρέπει να λείπουν από ένα brunch table στο σπίτι. Και να μην ξεχάσω το γλυκό. Από κέικ μήλου μέχρι τάρτα με φρούτα και πουτίγκα, οι επιλογές είναι πολλές.

Το «brunch menu» που σας προτείνω:

  • Αυγά σκραμπλ πάνω σε ψημένο ψωμί με σπανάκι και σολομό:

Ξεκινάτε τη διαδικασία σαν να φτιάχνετε ομελέτα. Απλώς δεν την αφήνετε να ψηθεί, ενώ διαρκώς την ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι ή πηρούνι, ώστε να σχηματισθούν μικρά κομματάκια αυγού ψημένου. Πριν προλάβει να χρυσίσει, βγάζετε τα σκραμπλ γιατί είναι έτοιμα.

  •  Συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα:

Μερίδες: 12 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 15 λεπτά

Υλικά

  –  3 κ.σ. φιστικοβούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
   – μία ζύμη για πίτσα διαμέτρου 28 εκ.
    -μία μπανάνα, κομμένη σε 14 φέτες
    -1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
   – 1/2 φλιτζ. καβουρντισμένα και αλατισμένα φιστίκια, ψιλοκομμένα
    -1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση

    Προθέρμανε το φούρνο στους 230οC. Άλειψε ομοιόμορφα το φιστικοβούτυρο πάνω στην έτοιμη ζύμη.
    Γαρνίρισε με τις φέτες μπανάνας και βάλε μια πρέζα καστανή ζάχαρη πάνω σε κάθε κομμάτι μπανάνα.
    Ψήσ’ τη για 7 με 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες της κρούστας. Βγάλε την πίτσα από το φούρνο, κόψ’ τη σε 12 κομμάτια και βάλ’ τη σε δίσκο σερβιρίσματος. Γαρνίρισε κάθε κομμάτι με ψιλοκομμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου.

Και φυσικά Pancakes – Δείτε τη συνταγή στο βίντεο που ακολουθεί…

Και μέρες που είναι θα σας πρότεινα να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας μπισκότα gingerbread.

Τι θα χρειαστείτε:

   – 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  –  1 πρέζα αλάτι
    -2 κ.γ τριμένο τζίντζερ
 –  2 κ.γ κανέλα
   – μισή κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  –  μισή κούπα ζάχαρη
   – 1 αυγό
   – 2/3 της κούπας μελάσα η μέλι
   – 1 κ.γ βανίλια
    -1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
   – 1 κ.γ γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

   – Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι και το αυγό, συνεχίζουμε το χτύπημα
    -Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά,την βανίλια και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα
    -Τυλίγουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη τη νύχτα
    -Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε την ζύμη σε πάχος 2-3 εκ. και κόβουμε σε σχήματα με κουπ πατ ή φτιάχνουμε ένα δικό μας σχέδιο σε χαρτόνι και κόβουμε το περίγραμμα
    -Αν θέλουμε διακοσμούμε με καραμελίτσες, αλλιώς περιμένουμε να διακοσμήσουμε με το γλάσο
   – Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 8-12 λεπτά
    -Τα βγάζουμε μαλακά και σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.

 

Instagram Account: kimkilian1981

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!