Τα φετινά Χριστούγεννα τα έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Θέλουμε να αισθανθούμε όλα τα όμορφα συναισθήματα που μας προσφέρουν, να δημιουργήσουμε μοναδικές αναμνήσεις και να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε.

Στο σημερινό άρθρο και λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας γιορτινές προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο φέτος μπορεί να έχει λιγότερα άτομα λόγω της πανδημίας, ωστόσο γιατί να μην είναι όπως πρέπει για να περάσει όλη η οικογένεια καλά κι εσείς… καλύτερα!

Φτιάξτε εορταστική ατμόσφαιρα με τρεις κινήσεις: ανάψτε μια σειρά λευκά λαμπάκια, βάλτε ένα χριστουγεννιάτικο playlist, ανάψτε ένα αρωματικό κερί.

Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί για μια αξέχαστη βραδιά. 

Στήνετε το μενού, αρχίζοντας από το κυρίως πιάτο. Μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσετε μία συνταγή που αγαπάτε.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις μου για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Carrot soup με πορτοκάλι & κόλιανδρο


Υλικά:

    15 ml ελαιόλαδο
    220 γρ. καρότα κομμένα μιρεπουά
    60 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο ασέ
    2 πρέζες κόλιανδρο σε σκόνη
    600 ml νερό
    80 ml χυμό πορτοκαλιού
    10 γρ. ζάχαρη
    140 ml γάλα
    Αλάτι
    Πιπέρι

Για την κρέμα

    100 ml κρέμα γάλακτος
    Αλάτι
    Πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα καρότα και το κρεμμύδι κομμένα, το αλάτι, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά ακόμα. Αφού ελέγξουμε αν έχουν βράσει τα λαχανικά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει λεία και κρεμώδη υφή (βελουτέ). Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.

Εξέχουσα θέση στο γιορτινό τραπέζι έχει η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Υλικά

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

Για τη μαρινάδα:

    1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
    1 φλ. του καφέ κονιάκ
    1 κ.σ. κοφτό μουστάρδα απαλή
    2 κ.σ. μέλι
    1 κ.σ. σόγια σος
    2 πρέζες αλάτι,
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση:

    1 κιλό κιμάς ανάμεικτος μοσχαρίσιος – χοιρινός
    3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
    24 κάστανα ψημμένα και καθαρισμένα
    4 κ.σ. μαύρη σταφίδα
    4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
    1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
    4-5 κόκοι μπαχάρι
    1/2 κ.γ. κανέλα
    αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για το μαρινάρισμα:

    Καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα.
    Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα χτυπάμε ώστε να έχουμε ένα ομογενή πολτό.
    Αλείφουμε με ένα πινέλο τη γαλοπούλα με το πολτό, εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες.
    Τη τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.

Για τη γέμιση:

   – Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
    -Ρίχνουμε μέσα το κιμά τον καβουρδίζουμε καλά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
   – Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
    -Μόλις “αναπνεύσει” προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
    -Μόλις πάρει μια δυό βράσεις αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι τη κανέλα αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Για το ψήσιμο:

   – Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όλη περισσότερη γίνεται.
    -Εάν δεν θέλουμε να τη ράψουμε, ή τοποθετούμε στη τρύπα ένα ξινόμηλο ή αλουμινόχαρτο μέσα από τη σχισμή.
    -Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε λαδωμένο ταψί, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, τη περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και τη ψήνουμε για 3 ½ ώρες.
    -Τη τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.
    -Σερβίρουμε με μελωμένες πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι ή με τραγανές λεμονάτες πατάτες φούρνου.

Ψαρονέφρι µε δαµάσκηνα και κρασί

Υλικά Συνταγής

    1 κιλό ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο) κομμένο σε μενταγιόν
    4 κ.σ. ελαιόλαδο
    12 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
    1 σκελίδα σκόρδο
    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1/4 φλ. κονιάκ
    3/4 φλ. κόκκινο κρασί
    1 κλαδάκι θυμάρι
    1 δαφνόφυλλο
    2-3 κόκκοι μπαχάρι
    3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Βάζουμε μέσα το κρέας και το ροδίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, και σοτάρουμε για 2-3΄ έως ότου το κρεμμύδι γίνει διάφανο.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και προσθέτουμε το θυμάρι, το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20΄ περίπου.

Ρίχνουμε μέσα και την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε με βελούδινο πουρέ πατάτας: τον στρώνουμε κάτω και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα και τα δαμάσκηνα.

Πάβλοβα με ρόδι

ΥΛΙΚΑ

Για την μαρέγκα:

    180 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
    180 γραμμάρια άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
    180 γραμμάρια ασπράδια αυγών (περίπου 5-6 αυγά)
    30 γραμμάρια corn flour κοσκινισμένο

Για την κρέμα:

    300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
    150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα
    100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
    1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι ρόδι:

    300 γραμμάρια χυμό ρόδι
    100 γραμμάρια ζάχαρη
    60 γραμμάρια κρέμα βαλσαμικού με ρόδι
    30 γραμμάρια βούτυρο

Για το στόλισμα:

    150 γραμμάρια ρόδι
    Λίγα φύλλα φρέσκια μένταΛ. ίγα φύλλα φρέσκια μέντα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΒΛΟΒΑ ΜΕ ΡΟΔΙ

Για την μαρέγκα τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα.
Αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτετε κοσκινίζοντας την άχνη ζάχαρη και το corn flour ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια μαρίζα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Σε ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί τοποθετείτε μεγάλες κουτάλες από την μαρέγκα, δημιουργώντας ένα κυκλικό σχήμα.
Ψήνετε τη μαρέγκα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 100° κελσίου για 3-4 ώρες, μέχρι να στεγνώσει καλά και να ξεκολλάει από το αντικολλητικό χαρτί.

Βγάζετε τη μαρέγκα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Όση ώρα ψήνετε η μαρέγκα, στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε όλα τα υλικά για την κρέμα, την κρέμα γάλακτος, το φρέσκο τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη κρέμα, την οποία τοποθετείτε στο ψυγείο.

Τοποθετείτε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε την ζάχαρη να λιώσει, προσθέτετε τον χυμό ρόδι και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πάρει μία παχύρευστη υφή σιροπιού.
Αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο μαζί με την κρέμα βαλσαμικού με ρόδι και ανακατεύετε καλά.

Τοποθετείτε το σιρόπι σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με μία μικρή μύτη και το αφήνετε να κρυώσει καλά.

Περιχύνετε με λίγο από το σιρόπι την μαρέγκα, τοποθετείτε την κρέμα περιχύνετε από πάνω με το υπόλοιπο σιρόπι.

Πασπαλίζετε από πάνω με τα ρόδια και τα φύλλα φρέσκιας μέντας.
 

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!