Το Πάσχα πλησιάζει και αναλογιζόμενοι τις τελευταίες ημέρες πόσο σημαντική είναι η οικογένεια και η «φωλιά» των αγαπημένων μας ανθρώπων, ας υιοθετήσουμε το ρητό «Home is where the heart is» και φυσικά σε κλίμα αμέριστης αισιοδοξίας, να βρούμε την παιδικότητα που κρύβουμε μέσα μας.

Μπορεί το Πάσχα του 2020 να μην θυμίζει άλλες εποχές με εκδρομές και μεγάλα καλέσματα σε σπίτια, αλλά και πάλι μας δίνει μια καλή ευκαιρία να βγούμε από τη μονοτονία του εγκλεισμού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αλήθεια ότι θα μας περιορίσει αρκετά, τόσο ως προς τα άτομα με τα οποία θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ετοιμάσουμε τα παραδοσιακά εδέσματα των ημερών, αφού δεν προβλέπεται να βάλουμε κάρβουνα και σούβλες. Πάντα όμως υπάρχουν λύσεις, ώστε να γιορτάσουμε με την οικογένεια μας αυτές τις μέρες, περνώντας ευτυχισμένες και νόστιμες στιγμές.

Φέτος λοιπόν και αβγά θα βάψουμε και παραδοσιακά γλυκά θα φτιάξουμε και το κυριότερο όλα αυτά θα τα απολαύσουμε με την οικογένεια μας σε ένα όμορφα στρωμένο και διακοσμημένο τραπέζι.

Δείτε παρακάτω όλες τις αγαπημένες πασχαλινές συνταγές που συγκέντρωσα για εσάς και ξεκινήστε από αύριο κιόλας!

Φτιάχνουμε πασχαλινά κουλουράκια και γεμίζει το σπίτι μας μυρωδιές.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

2 φλ. ζάχαρη

4 αυγά

250 γρ. βούτυρο

1/2 φλ. γάλα

1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα πορτοκαλιού

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

1/2 κ.γ. σόδα

1/2 κ.γ. αλάτι
 

Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, συνεχίζοντας να χτυπάμε. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίζουμε να προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο άλλο.  Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος.

Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο τσουρέκι

Υλικά

280 γραμμάρια αλεύρι

3 κ. σούπας μαγιά μπύρας

 5 αυγά

1 1/4 φλ. βούτυρο γάλακτος

1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. γάλα

1 κ. σούπας ξύσμα λεμονιού

1 κ. κοφτό αλάτι

1 κ. γλυκού μαχλέπι

Εκτέλεση: Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό, το σουρώνουμε και μετράμε ένα φλυτζανάκι του καφέ. Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά μαζί με γάλα, ύστερα προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι  με το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Στη συνέχεια κάνουμε μια γούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και το χυλό. Ζυμώνουμε καλά να γίνουν μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη.

Όταν περάσει η ώρα ζυμώνουμε πάλι, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μικρά τσουρεκάκια σε διάφορα σχήματα. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα αφήνουμε λίγη ώρα να φουσκώσουν και μετά αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Βάφουμε τα αυγά μας κόκκινα

Διαδικασία:

1.Αφήνουμε το αυγά εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Μία τυχόν απότομη αλλαγή από το κρύο στο ζεστό, θα τους προκαλέσει ρωγμές κατά το βράσιμο ίσως και… σπάσιμο.

2. Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε στον πάτο της μία λευκή πετσέτα. Το τέχνασμα αυτό θα μας σώσει από απώλειες, καθώς η πετσέτα θα απορροφήσεις τους κραδασμούς και τα αυγά θα είναι πιο ασφαλή κατά το βράσιμο. Τα τοποθετούμε αρκετά προσεκτικά στο πάτο της κατσαρόλας και περιμένουμε μέχρι το νερό να βράσει.

3. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε 1 κ.σ ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα για περίπου 15-20 λεπτά.

4. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε πολύ προσεκτικά από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το νερό. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν περίπου 30-60 λεπτά πάνω σε μία πετσέτα και ετοιμάζουμε τη βαφή.

5. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής και τοποθετούμε τα αυγά ένα ένα και πάλι μέσα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε όσο απαιτείται και τα αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Κάθε αυγό πρέπει να το βγάλουμε μόνο του και να τα ακουμπήσουμε όλα μαζί πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί.

6. Μόλις η βαφή στεγνώσει, τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ένα βαμβάκι και τα γυαλίζουμε.

Τα αυγά μας είναι έτοιμα!

Σουπιές με Μαϊντανό

Υλικά

– 1000 γρ. καθαρισμένη σουπιά
– 2 μεγάλα μάτσα μαϊντανό
– 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
– 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
– 50 ml. ελαιόλαδο
– Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
– Αλάτι

 Εκτέλεση Συνταγής

Κόβουμε τη σουπιά σε κομμάτια και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις σουπιές, προσθέτουμε 100 ml. ζεστό νερό και σιγοβράζουμε τις σουπιές να μαλακώσουν, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.

Μόλις μαλακώσουν οι σουπιές, ετομάζουμε το μαϊντανό ως εξής: Σ΄ένα τηγάνι ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε το μαϊντανό μέχρι να μαραθεί, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και πασπαλίζουμε με το αλεύρι συνεχίζοντας το σωτάρισμα για 2 λεπτά.

Μεταφέρουμε το μαϊντανό στις σουπιές, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μείνει με το λάδι του και σερβίρουμε.

 

Παραδοσιακή μαγειρίτσα που φτιάχνουν την παραμονή του Πάσχα στην Κέρκυρα.

Υλικά Συνταγής

    2 συκωταριές αρνίσιες και εντεράκια
    1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
    1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    1 ποτηράκι λευκό κρασί
    3 σκελίδες σκόρδο
    4 κ.σ ελαιόλαδο
    χυμός από 1-2 λεμόνια
    αλάτι
    πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για την κερκυραϊκή μαγειρίτσα τσιλιχούρδα όπως την λένε οι ντόπιοι, πρώτα πρέπει να πλύνουμε με άφθονο νερό τις συκωταριές και τα εντεράκια. Τα κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.

Σε βαθύ τηγάνι τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο για 10΄και ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσει το φαγητό.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσει η σάλτσα. Πριν από το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε αμέσως.

Αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

    1 αρνίσιο μπουτάκι
    2 κλωνάρια δενδρολίβανο
    4-5 σκ. σκόρδο
    αλάτι
    πιπέρι
    1/4 κιλού κεφαλοτύρι (κομμένο σε κύβους)
    4 κ.σ ελαιόλαδο
    2 μεγάλες λαδόκολλες

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα, πλένοντας πρώτα και στεγνώνοντας με χαρτί κουζίνας το αρνάκι.

Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα ανακατεύουμε μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Με μαχαίρι κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας και μπήγουμε τα σκόρδα σε διάφορα σημεία.

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές και το τοποθετούμε στο κέντρο της λαδόκολλας. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το δενδρολίβανο και το τυρί.

Τυλίγουμε καλά το κρέας στη λαδόκολλα, σαν πακέτο και δένουμε με σχοινί.

Βάζουμε το πακέτο σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C για 2,5 ώρες μέχρι σχεδόν να λιώσει το κρέας.

 

#μένουμε_σπίτι #stayhome και δημιουργήστε παντοτινές αναμνήσεις.

 

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!