Εδώ και λίγες ώρες, το σαμπουάν Pantene, κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό spot, στο οποίο πρωταγωνιστούν 5 queer άτομα, τα οποία θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι «Τα μαλλιά δεν έχουν γένος». 

Με το #HairHasNoGender, το Pantene φέρνει στο προσκήνιο 5 queer άτομα, αληθινά μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που μοιράζονται υπερήφανα τις δικές τους ιστορίες και τα λαμπερά μαλλιά τους. 

Παράλληλα, το λανσάρισμα της καμπάνιας συμπίπτει με την επαναλειτουργία της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», της οποίας το Pantene είναι χορηγός.

H Kαίτη Γκραμμά μίλησε στο govastileto για την συμμετοχή της στο spot του Pantene: «Μόνο περηφάνεια και βαθύτατη συγκίνηση μπορώ να αισθανθώ για τη συμμετοχή μ σε ένα τόσο δυνατό διαφημιστικό γεμάτο νόημα και αποδοχή. «Ό,τι μαλλιά και αν ονειρεύεσαι είμαστε δίπλα σου» λέει η Pantene και είναι αληθινά ασύλληπτο το ποσό εύστοχα μπορεί να αγγίξει την ψυχή σου μια τόσο μικρή φράση. Πολλοί μπορεί να το θεωρήσουν υπερβολή, αχρείαστη υπερεκτίμηση των μαλλιών. Στην τελική ανάλυση σιγά. Πως κάνετε έτσι; Τρίχες είναι. Δεν είναι όμως τόσο απλό.

Τα «ιδανικά» μαλλιά δεν είναι αυτονόητα για όλους μας. Δεν είναι απλή υπόθεση για ένα τρανς κορίτσι που ξεκινάει τώρα την φύλο μετάβαση του και μετράει πόντο πόντο στον καθρέφτη τα μαλλιά του ποσό έχουν μακρύνει μέρα με τη μέρα. Δεν είναι αυτονόητη υπόθεση για ένα έφηβο αγόρι που δεν νιώθει άνετα με το χρώμα των μαλλιών του και δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί για κάποιον ανεξήγητο λόγο του μάθανε ότι η βαφή μαλλιών είναι αποκλειστικό γυναικείο προνόμιο. Δεν είναι αυτονόητο. Δεν είναι αυτονόητη υπόθεση για ένα κορίτσι με κοντά μαλλιά που ακούει καθημερινά «ας τα λίγο να μεγαλώσουν σαν άντρας είσαι».

Πράγματι στο τέλος της ημέρας παραμένουν ένα εξωτερικό χαρακτηριστικό της εμφάνισης μας , αλλά είναι ανεξήγητο το ποσό άρρηκτα συνδεδεμένο είναι με την ψυχοσύνθεση και την ταυτότητα μας.»

Μια από τις πρωταγωνίστριες τoυ viral spot, η Καίτη Γκραμμά, που κάνει καριέρα στον χώρο της μόδας και έχει πλέον πραγματοποιήσει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, παλαιότερα και πιο συγκεκριμένα το 2018, είχε λάβει μέρος στις οντισιόν του GNTM όμως δεν πέρασε επειδή η ταυτότητά της είχε ακόμη τα στοιχεία της σε αρσενικό γένος αν και είχε πάρει τέσσερα ναι από την κριτική επιτροπή.

Πρόκειται για μια οντισιόν την οποία δυστυχώς δεν είδαμε ποτέ από τα castings του GNTM καθώς η 22χρονη τότε διεμφυλική υποψήφια δεν είχε κάνει ακόμη την φυλομετάβασή της επομένως η εικόνα της και τα στοιχεία της ταυτότητάς της δεν συμβάδιζαν, κάτι που για νομικούς λόγους αποτελούσε τροχοπέδη στην συμμετοχή της. Πλέον η Καίτη είναι μια τρανς γυναίκα ενώ όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της, αισθάνεται κορίτσι από την ηλικία των 5 ετών.

Η Καίτη γεννήθηκε αγόρι, μεγάλωσε σε μια υπέροχη οικογένεια με δυο αδέρφια, οι γονείς της είναι δημόσιοι υπάλληλοι και η ίδια σπούδασε Νομική. Έχει την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς της για το μεγάλο βήμα το οποίο πρόκειται να κάνει στη ζωή της και είναι το ωραιότερο παράδειγμα για το πως μια υγιής οικογένεια αγκαλιάζει το παιδί της και του συμπαραστέκεται στηρίζοντας τις επιλογές του. Ο αδερφός της είναι γιατρός και έχει και μία αδερφή πάνω στης οποίας τα τακούνια έμαθε να περπατάει στην εφηβεία της. 

Η Καίτη Γκραμμά λοιπόν, απέσπασε 4 ναι από την κριτική επιτροπή του GNTM αλλά δε μπόρεσε να περάσει στο Bootcamp και ο λόγος ήταν ότι στην ταυτότητά της τα στοιχεία της αναγράφονταν ακόμη στο αρσενικό γένος, κάτι που προκαλούσε τότε νομικά προβλήματα. Σήμερα, πρωταγωνιστεί στην καμπάνια του Pantene και περνάει μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα queer πρόσωπα ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα: «Πρώτα μάκρυνα τα μαλλιά μου και μετά είπα στους δικούς μου :Αισθάνομαι, είμαι γυναίκα. Τώρα ξέρω ότι είναι περήφανοι για μένα».

Επιμέλεια: Έλενα Φάκου

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!