Ο πρίγκιπας William κατά των social media για τις ψευδείς ειδήσεις και το bullying

Ο πρίγκιπας William κατά των social media για τις ψευδείς ειδήσεις και το bullying
Αυστηρό μήνυμα προς τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έστειλε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σχετικά με τις πολιτικές αντιμετώπισης των φαινομένων διαδικτυακού εκφοβισμού και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Μιλώντας στο BBC, ο δούκας του Κέιμπριτζ και μέλος της ομάδας δράσης "Cyberbullying Task Force" του Βασιλικού Ιδρύματος, κινήθηκε σε πολύ αυστηρούς τόνους. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ υπενθύμισε πως τα social media, που δημιουργήθηκαν ως μέσο σύνδεσης με άλλους ανθρώπους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση παραπληροφόρησης ή ρητορικής μίσους.

«Έχουμε δει ότι η τεχνολογία που μπορεί να σας επιτρέψει να αναπτύξετε μια διαδικτυακή κοινότητα γύρω από ένα κοινό χόμπι ή ενδιαφέρον μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να οργανώσει τη βία» είπε. «Η πλατφόρμα που μπορεί να σας επιτρέψει να εξυμνήσετε τη διαφορετικότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να απομονωθείτε σε έναν πολιτιστικό και πολιτικό θάλαμο αντήχησης (δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ ατόμων με τις ίδιες απόψεις -echo chamber).

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να συγχαρούμε ο ένας τον άλλο για τα ορόσημα και τις επιτυχίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ομαλοποίηση ρητορικής γεμάτης χολή και μίσος» τόνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Harper's Bazaar.«Ανησυχώ γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για τις ευθύνες που συνεπάγεται η σημαντική εξουσία τους» πρόσθεσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, διευκρινίζοντας ότι μίλησε περισσότερο με ελπίδα παρά με θυμό. «Ανησυχώ πολύ για το γεγονός ότι σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουν - ψεύτικα νέα, εξτρεμισμός, πόλωση, ρητορική μίσους, trolling, ψυχική υγεία, προστασία της ιδιωτικής ζωής και εκφοβισμός - οι ηγέτες της τεχνολογίας φαίνεται να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση». «Η εικόνα τους είναι τόσο θεμελιωμένη στη θετική δύναμή τους για το καλό που φαίνονται ανίκανες να συμμετάσχουν σε εποικοδομητική συζήτηση για τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν (...) Ο θόρυβος των μετόχων, των κατώτατων ορίων και των κερδών τους αποσπά την προσοχή από τις αξίες που τις κατέστησαν τόσο επιτυχείς αρχικά» πρόσθεσε. Κατηγόρησε επίσης τις επιχειρήσεις ότι είναι «τόσο περήφανες» που δεν αφουγκράζονται την αυξανόμενη ανησυχία των χρηστών τους.

Ο Δούκας του Κέιμπριτζ μίλησε ωστόσο και ενθαρρυντικά. Ζήτησε από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να «συνδεθούν μεταξύ τους», να είναι πιο διαφανείς με τους χρήστες τους και να «παλέψουν ενάντια στη μισαλλοδοξία και την αγριότητα» στις πλατφόρμες τους. «Μπορείτε να απορρίψετε την ψευδή επιλογή των κερδών που μπαίνουν πάνω από τις αξίες. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε καλό και να είστε επιτυχείς (...) Μπορείτε να εργαστείτε προς το συμφέρον των παιδιών και των γονέων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα σας και εξακολουθούν να κάνουν ευχαριστημένους τους μετόχους σας. Όχι μόνο θέλουμε να πετύχετε. Σας χρειαζόμαστε» τόνισε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.
Scroll To Top