Αυτό το Πάσχα για ακόμη μια χρονιά τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα τσουρέκια, είχαν τιμητική τους , καθώς ήταν αυτά που ολοκλήρωσαν νόστιμα το πασχαλινό τραπέζι. 

Ωστόσο όσο νόστιμα κι αν είναι πάντα θα περισσέψουν.

Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να φτιάξετε με το τσουρέκι που περίσσεψε ένα πεντανόστιμο εκμέκ.

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μας δείχνει τον τρόπο!

Υλικά για την βάση

1 τσουρέκι 500 γρ. περίπου

Υλικά για το σιρόπι

300 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
4-5 φλούδες πορτοκάλι ή λεμόνι (προαιρετικά)

Υλικά για την κρέμα

500 ml γάλα
80 γρ. ζάχαρη
2 μεσαία αυγά
50 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. λευκή σοκολάτα
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 βανίλια

Υλικά για την σαντιγί

500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια

Εκτέλεση για την βάση

Σε ένα ταψάκι 25 επί 35 εκατοστών περίπου, απλώνουμε το τσουρέκι που έχουμε κόψει σε
φέτες (περίπου δυό πόντους πάχος). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις
αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Εκτέλεση για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας, μέχρι να πάρουν μια βράση και
αμέσως μετά το κατεβάζουμε.

Μόλις το τσουρέκι μας ψηθεί, το περιχύνουμε με το σιρόπι μας και το αφήνουμε στην άκρη. Δεν παίζει ρόλο αν κάποιο από τα δύο είναι ζεστό ή κρύο.

Εκτέλεση για την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, την βανίλια, το ξύσμα και τα
ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο πριν να πάρουν βράση.

Έπειτα, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά τα αυγά με το κορν φλάουρ και αμέσως μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Επιστρέφουμε όλο το μείγμα μας στην κατσαρόλα που είχαμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα μας, ανακατεύοντας μέχρι
να λιώσει καλά.

Έπειτα αδειάζουμε αμέσως την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο τσουρέκι και σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

Εκτέλεση για την σαντιγί

Στο μίξερ με το σύρμα, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη
βανίλια μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.

Όταν κρυώσει το εκμέκ, απλώνουμε την σαντιγί μας με ένα κουτάλι ή μια παλέτα ή και με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και προαιρετικά πασπαλίζουμε με κανέλα ή φυστίκι Αιγίνης.

 

Πηγή: Dimitriosmakriniotis.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!