Η φανουρόπιτα είναι ένα κέικ, αφράτο και λαχταριστό που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Η παράδοση λέει ότι φτιάχνουμε φανουρόπιτα όταν έχουμε χάσει κάτι και θέλουμε ο Άγιος να μας το φανερώσει.
Η φανουρόπιτα έχει παραδοσιακά 7 ή 9 υλικά, δεν περιέχει αυγά και τα βασικά υλικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) σε μια λεκάνη με το σύρμα ή στο μίξερ.
-Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
-Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
-Βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό. Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Έτοιμη! Καλή όρεξη!
Η συνταγή είναι από www.ekklisiaonline.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!