Χρόνος Προετοιμασίας
10 Λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος
25 Λεπτά

Μερίδες
8-10

Βαθμός Δυσκολίας
Εύκολο

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος 
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 μεσαία αυγά
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
  • Μια βανίλια
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 αυγό για επάλειψη

Για την γέμιση

  • Μαρμελάδα της επιλογής σας

Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ, με το φτερό, χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη, τα ξύσματα και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν καλά.

Έπειτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε σιγά σιγά τα αυγά, που πριν έχουμε χτυπήσει και αφού γίνουν ένα μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στην ίδια ταχύτητα, μέχρι να γίνουν ένα ζυμαράκι.

Αμέσως μετά, τυλίγουμε το ζυμάρι σε μια μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Αφού το ζυμάρι μας παγώσει, παίρνουμε περίπου τα 3/4 από αυτό και το τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο αντικολλητικό χαρτιά. Με έναν πλάστη, το ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της ταρτιέρας μας .

Έπειτα, αφαιρούμε το ένα αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι μέσα στην ταρτιέρα μας διαμέτρου 28 εκατοστών (ή και μικρότερη). Αφού στρώσουμε καλά το ζυμάρι στο εσωτερικό της ταρτιέρας, αφαιρούμε ότι περισσεύει έξω από αυτήν και το κρατάμε στην άκρη. Γεμίζουμε την τάρτα μας με όση ποσότητα μαρμελάδας επιθυμούμε.

Αμέσως μετά, παίρνουμε το 1/4 από το ζυμάρι που είχαμε αφήσει στην άκρη, μαζί με τα περισσεύματα της ταρτιέρας και φτιάχνουμε κορδόνια για να δημιουργήσουμε ένα πλέξιμο της αρεσκείας μας πάνω από την τάρτα μας.

Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο της τάρτας, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αυγό μαζί με μια κουτάλια της σούπας νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όπου υπάρχει ζυμάρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 25 λεπτά.

 

Πηγή: https://dimitriosmakriniotis.gr/

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!