Υλικά (για 2 άτομα):

Ένα τέταρτο φάβα (μισό πακέτο του μισού κιλού)
Ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
Λίγη κάπαρη
Αλάτι
Λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάζεις σε μια κατσαρόλα τρία ποτήρια νερό και ρίχνεις τη φάβα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, η φάβα θα αφρίσει, οπότε την ξαφρίζεις με ένα κουτάλι. Μετά από 2-3 λεπτά κλείνεις το μάτι, σκεπάζεις την κατσαρόλα και την αφήνεις επάνω στο μάτι για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια σουρώνεις τη φάβα και την ξεπλένεις με κρύο νερό. Την ξαναρίχνεις στην κατσαρόλα, προσθέτεις άλλα τρία ποτήρια νερό (ζεστό αυτή τη φορά), ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, καθώς και 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Ανάβεις το μάτι και, μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά και αφήνεις τη φάβα να μαγειρευτεί για 25-30 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό της. Προσθέτεις ακόμα δύο κουταλιές ελαιόλαδο και όσο αλάτι επιθυμείς, ανακατεύεις το φαγητό και κλείνεις το μάτι. Σε 2-3 λεπτά αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις τη φάβα στο μπλέντερ, για να γίνει πολτός.

Σερβίρεις το φαγητό στολίζοντας το κέντρο του κάθε πιάτου με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη και περιχύνοντας με ελαιόλαδο.

Μερικές φρεσκοκομμένες φέτες λεμονιού είναι απαραίτητες στο τραπέζι, για να δώσουν την τελευταία πινελιά νοστιμιάς σε αυτό το βελούδινο, παραδοσιακό πιάτο.

Πηγή: https://bimag.gr/teleia-fava-syntagh/