Χωρίς την παρουσία της Έφης Καρακαντζούλα ξεκίνησε η 4η συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

 

 

«Έχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο», ανέφερε Κοντοάγγελος Κωνσταντίνος, ο ψυχίατρος που παρακολουθεί την Ιωάννα Παλιοσπύρου, εξηγώντας ταυτόχρονα πως ο βασικός αγώνας είναι να εξαφανιστεί η σκέψη της αυτοκτονίας. «Συγκλονίστηκα από την εικόνα. Είδα έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο. Την υποχρέωναν επί τρία τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά της. ‘Ενιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε, δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά – χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά», εξήγησε ο μάρτυρας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δεν θα γίνει ποτέ καλά. Κλεισμένη στο σκοτάδι, δεν έχει πάρα μόνο τη μάνα και τις φίλες της. Μέσα από αυτήν τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετατραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση, τροχαίο κ.λπ. βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλός της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα, ύστερα από τόσο καιρό, βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε».

Με τη φαρμακευτική αγωγή κατάφερε να αντέξει τα χειρουργεία η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία, όπως περιέγραψε ο ψυχίατρος, νιώθει φόβο. «Κυρίως διαχειρίζομαι τον φόβο της Ιωάννας για μετά την αποφυλάκιση της κατηγορουμένης. Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω. Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις – δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστούν αυτό».

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα της Ιωάννας και στο πώς αντιμετωπίζει την κατάστασή της, ο μάρτυρας περιέγραψε: «Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος, γιατί δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωάννας να αναπτυχθεί. Υπάρχει βελτίωση – έχουν βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου».

Η κατάθεση της Αννίτας Ναθαναήλ

«Γνωρίζω μόνο την Ιωάννα. Τη γνώρισα κατά τα τέλη του έτους. Συγκλονίστηκα από τη βιαιότητα του εγκλήματος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί στις κόρες μου. Ήταν ένα διαλυμένο κορίτσι. Μας πήρε καιρό να την πλησιάσω. Ήταν δύσπιστη. Δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιον τρίτο. Προσπαθούσα να την τονώσω, να δει ότι υπάρχει». Η μάρτυρας, που στέκεται στο πλευρό της Ιωάννας τους τελευταίους μήνες, περιέγραψε τη ζωή του θύματος μετά την επίθεση. «Ζει στο σπίτι. Δεν έχει κοινωνική ζωή. Την παρακαλάω να πάμε μια βόλτα έξω το βράδυ, γιατί τη μέρα δεν πρέπει να κινείται, λόγω του ήλιου. Η επαφή με τους γιατρούς δίνει κάποια ελπίδα – συνέχεια βγαίνουν νέες μέθοδοι αποκατάστασης. Όλοι μας λένε ότι πρέπει να έχει υπομονή».

Αναφερόμενη στην ψυχολογία του θύματος, η μάρτυρας αποκάλυψε: «Πολλές φορές έχει πει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο ψυχίατρος της κάνει εξαιρετική δουλειά. Προσπαθούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Έχει κάνει βουτιά τις τελευταίες ημέρες η ψυχολογία της. Η στάση της κατηγορουμένης έχει ξαναβάλει τον φόβο στη ζωή της, γιατί αναρωτιέται τι θα γίνει ύστερα από όλα αυτά. Αυτό που την κρατά στη ζωή είναι τα μηνύματα του κόσμου. Αυτό που είπε για αυτήν η μητέρα της κοπέλας από τη Φολέγανδρο της έδωσε κουράγιο. Να γίνει σύμβολο, να έχει έναν στόχο»., ανέφερε. Και κατέληξε λέγοντας: «Μακάρι η κοινωνία μας να έχει περισσότερες Ιωάννες».

Κατάθεση φίλης κατηγορούμενης

«Δεν γνωρίζω το θύμα. Ήμασταν φίλες με την Έφη, στενές φίλες. Δεν ήξερα κάτι για την υπόθεση. Γνωρίζω την Έφη 4-5 χρόνια. Κάναμε αρκετή παρέα. Η Έφη ήταν κλειστός χαρακτήρας σε πολλά πράγματα. Δεν μίλαγε πολύ για την προσωπική της ζωή. Μας έλεγε κυρίως για τη δουλειά», ανέφερε φίλη της κατηγορουμένης. Η ίδια υποστήριξε ότι η 36χρονη κατηγορούμενη δεν της είχε μιλήσει ποτέ για τον Νώντα Οικονόμου, τουλάχιστον όχι ονομαστικά. «Δεν μου είχε μιλήσει για τη σχέση της με τον Νώντα. Αναφερόταν σε έναν κύριο κάποιο διάστημα, αλλά δεν έλεγε όνομα. Περίπου το 2018-2019 αναφερόταν σε αυτόν», είπε. Και συμπλήρωσε: «Τον Μάιο του 2020 είχαμε επαφές, αλλά δεν βρισκόμασταν τόσο τακτικά όσο πριν. Είχαμε βγει μια φορά τον Μάιο μαζί με μια φίλη μας, γιατί δεν ήταν πολύ καλά για θέματα της δουλειάς. Την είχαμε δει πεσμένη, διαφορετική απ’ ό,τι την είχαμε συνηθίσει».

Ξαδέλφη κατηγορούμενης: «Μου είχε σχολιάσει ότι είναι φρικτή η επίθεση με βιτριόλι»

Στην κατάθεσή της, η ξαδέλφη της κατηγορουμένης είπε τα εξής: «Είναι τρίτη εξαδέλφη μου η κατηγορούμενη. Ό,τι έμαθα ήταν από τις ειδήσεις. Περιστασιακά είχα επικοινωνία με την ξαδέλφη μου. Βρισκόμασταν πού και πού και κάναμε παρέα φιλική».

Πρόεδρος: Μετά την επίθεση είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Μετά τις 19-20 άνοιξα την επιχείρησή μου. Δεν θυμάμαι αν την είχα δει εκείνες τις ημερομηνίες. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε πάει να δώσει κάποια συνέντευξη. Γενικά, μετά την επίθεση ήταν λίγο πιο στενοχωρημένη, πιο αφηρημένη. Εγώ πίστευα ότι ήταν λόγω καραντίνας – δεν μπορούσα να φανταστώ.

Πρόεδρος: Συζητήσατε για την επίθεση;

Μάρτυρας: Ναι, μου είπε τι φρικτό αυτό που έχει συμβεί. Τι να είχε γίνει. Ότι δεν έπρεπε να γίνει. Παρόλο που τα γεγονότα μάς έχουν φέρει σε τέτοιες καταστάσεις, δεν είναι τέτοιο παιδί. Οι γονείς της δεν είναι καθόλου καλά, γι’ αυτό δεν ήρθαν. Φοβούνται για πιθανή επίθεση. Δεν είχα ιδέα ότι την παρακολουθούσε 1,5 χρόνο πριν. Τα έμαθα όλα από τις ειδήσεις. Η κοινή γνώμη έχει δημιουργήσει μια γνώμη που δεν είναι λάθος, αλλά δεν φταίνε οι γονείς.

Πολιτική Αγωγή: Γιατί η οικογένεια της Έφης δεν ήρθε σε μια επικοινωνία με την οικογένεια της Ιωάννας να ζητήσει συγγνώμη;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Πηγή: zougla.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!