Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα την ώρα που συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται το βράδυ της Τετάρτης.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ προκειμένου κάθε κόμμα να λάβει ξεκάθαρη θέση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Διαδηλώσεις σε Σύνταγμα και Πλατεία Κλαυθμώνος

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, ενώ ταυτόχρονα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

«Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία σε όλο το Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του Yπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων» διευκρινίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Όπως επισημαίνει, «το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και επιδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ πριν από λίγο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ».

«Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής, έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα τη λάβει αύριο με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ, εμμένοντας στις ουσιαστικές διαφωνίες της με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για στάση εργασίας 13:00 με 17:00 και συλλαλητήριο στις 16:00 στο Σύνταγμα, καθώς και τις πρωτοβουλίες των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, δύο ακόμη απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σύνταγμα, στις 10:30 π.μ. και στις 17:00, όπως ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Στην απεργία λαμβάνουν μέρος ακόμα τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

«Δεμένα» τα πλοία

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα και οι ναυτεργάτες, με την ΠΝΟ να πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, η οποία ξεκίνησε από τις 00:01 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

«Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η οποία απευθύνει κάλεσμα στους ναυτεργάτες να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά έξω από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE STAR PAROS».

«Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων» ανέφερε σε άλλη ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η οποία απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ. στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Την ίδια ώρα, ακινητοποιημένα για 24 ώρες θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης, λόγω της απεργίας που αποφάσισε των Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας-Παξών και Διαποντίων Νήσων «Άγιος Σπυρίδωνας».

Σε 24ωρη απεργία και το ΕΚΑ

Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Σε σχετική ανακοίνωση, το μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της Ελλάδας αναφέρει πως «οι δυνάμεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάμπτονται. Το νομοσχέδιο, αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται».

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αλλαγές στις ώρες των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ μετά από την κατάθεση της αγωγής από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τα περισσότερα σωματεία ανέστειλαν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει μετατρέποντάς τη σε στάση εργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλήνιες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «τους χρησιμοποιεί για να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα:

– Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1, 2 & 3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί, καθώς από την ώρα αυτή ξεκινά η στάση εργασίας, η οποία θα διαρκέσει έως και τη λήξη της βάρδιας.

– Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00-17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

-Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δεν θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. σημειώνουν ότι «δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Στο μεταξύ χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα μείνει σήμερα από τις 13:00 έως τις 17:00 η Θεσσαλονίκη, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΘ. Στο μεταξύ, οι λεωφορειακές γραμμές θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας

Την ίδια ώρα, τετράωρη στάση εργασίας κατά της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, κήρυξε για σήμερα και η ΕΣΗΕΑ, για όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η Ένωση Συντακτών καλεί σε στάση από τις 14:00 έως τις 18:00.

Τετράωρη στάση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων

Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:15 έως τη λήξη του ωραρίου αποφάσισε για σήμερα και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ενωτική και αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων και του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο, συνεδρίασε στις 14/6/2021 και αποφάσισε τα εξής:

Συντασσόμαστε από θέση αρχής με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της απέναντι στις βασικές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου και ενόψει της ψήφισής του την Τετάρτη 16/6/2021, ειδικότερα για τον κλάδο αποφάσισε:

    Την προκήρυξη 4ωρης παντραπεζικής πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη 16/6/2021, από τις 11:15 έως τη λήξη του ωραρίου.
    Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 16/6/2021, στις 16:00, στην Πλατεία Συντάγματος.
    Τη συνέχιση των πρωτοβουλιών για ενωτική απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στις υπό ψήφιση αντεργατικές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.
    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, συσπειρωμένοι γύρω από την ΟΤΟΕ, να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις κινητοποιήσεις και όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πηγή: zougla.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!