Τα εξωπαράσιτα όπως ψύλλοι, τσιμπούρια, φλεβοτόμοι(αλλιώς σκνίπες του Καλααζαρ) ευημερούν κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όλα τα εξωπαράσιτα κάνουν αισθητή την εμφανισή τους κυρίως το καλοκαίρι καθώς η ζέστη είναι η νούμερο 1 συνθήκη ώστε τα αυγά αυτών των εντόμων να εκκολαφθούν και να καταλάβουν κάθε θερμόαιμο σώμα που κινείται!

Εμείς λοιπόν ως συνειδητοποιημένοι κηδεμόνες και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα και αυτό το καλοκαίρι ώστε να προστατεύσουμε τα μικρά μας από ένα απλό τσίμπημα εξωπαράσιτου μέχρι και τις πιο σοβαρές -και συχνά έως και θανατηφόρες-ασθένειες που προκαλούν τα τσιμπήματά τους.

1.    Όχι νερά απογευματινές ώρες. Από τη δύση του ηλίου και μετά τα κουνούπια και οι σκνίπες κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους .Στόχος σας είναι να μην τα προσελκύετε επομένως αποφύγετε να ρίχνετε νερά στον περιβάλλοντα χώρο που κινείται ο σκύλος σας.

2.    Έγκαιρη τοποθέτηση αμπούλας. Τοποθετήστε έγκαιρα την αμπούλα για τα εξωπαράσιτα σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.Μην την αμελείτε καθώς είναι ένα από τα όπλα σας ενάντια στα εξωπαράσιτα.

3.    Ειδικά περιλαίμια για εξωπαράσιτα. Προτιμήστε εκτός από την αμπούλα και την τοποθέτηση περιλαίμιου που τους παρέχει μία έξτρα προστασία έναντι σσε ψύλλους, τσιμπούρια αλλά και τη κνίπα του Καλααζαρ.

4.    Ψεκασμός με σιτρονέλα ή ειδικά spray αιθέριων ελαίων.Υπάρχουν ειδικά spray τα οποία ψεκάζετε καθημερινά μετά τη δύση του ηλίου και τα οποία απωθούν κυρίως τη σκνίπα του Καλααζαρ.Προμηθευτείτε κάποιο και εφαρμόστε το κάθε απογευματάκι, βέλτιστα πριν τον απογευματινό περίπατο.

5.    Ελέγχετε τακτικά το τρίχωμα. Ελέγχετε τακτικά το τρίχωμα του σκύλου σας χτενίζοντάς το ή ακόμη και κατά τα χάδια. Πάντα μπορείτε να ψηλαφήσετε κάποιον …ανεπιθύμητο επισκέπτη!Προσοχή !Εάν πρόκειται για τσιμπούρι ,ΠΟΤΕ μην το τραβάτε καθώς υπάρχει κίνδυνος κάποιο από τα πόδια του να μείνει μέσα και να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες. Ψεκάστε ειδικό προϊόν ώστε να πέσει από μόνο του.

6.    Καθαρός κήπος. Εάν διαθέτετε κήπο τότε κρατήστε τον καθαρό. Επίσης αποτρέψτε το  σκύλο σας να σκάβει στα χώματα καθώς πολλά από τα εξωπαράσιτα κάνουν εκεί τις φωλιές τους!
Καλό θα είναι να μην αμελείτε την προστασία τους από τα εξωπαράσιτα όλο το χρόνο. Έχουν αναφερθεί φαινόμενα όπου παρόλο που εξωπαράσιτα γέννησαν τα αυγά τους σε κάποιο χώρο χειμερινούς μήνες , εκκολάφθηκαν το καλοκαίρι! Φροντίστε λοιπόν μία ολοκληρωμένη προστασία όλο το χρόνο.

Better Safe than sorry!

 

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care & Nutrition Consultant www.pet-astero.gr.

Λίγα λόγια για την Αντωνία Γαρυφάλου

 

Εάν επιθυμείτε να ρωτήσετε κάτι συγκεκριμένο για το pet σας στείλτε το μήνυμά σας στο: info@govastileto.gr και η pet editor μας θα σας απαντήσει άμεσα!

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!