Ο σκύλος σου μάλλον θα ζητάει βόλτα ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Πώς θα καταλάβεις όμως πότε οι καιρικές συνθήκες απαιτούν να τον κρατήσεις μέσα ή να του φορέσεις ένα ζεστό ρουχαλάκι; Απαντά η Αμερικανίδα κτηνίατρος Jennifer Coates.

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο

Δεν κρυώνουν όλοι οι σκύλοι στις ίδιες θερμοκρασίες. Μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν τι σημαίνει «κρύο» για κάθε σκύλο;

-Ο τύπος της γούνας του. Όχι παράξενα, τα μακρύτριχα ζώα, με διπλή στρώση γούνας, όπως τα Χάσκι Σιβηρίας και τα Σαμογιέντ, είναι και τα πιο ανθεκτικά στο κρύο. Από την άλλη, εξαιρετικά κοντότριχες ράτσες, όπως τα Γκρέιχαουντ, υποφέρουν από το «βαρύ» χειμώνα.

-Το χρώμα της γούνας. Σε μια ανέφελη μέρα, τα σκουρόχρωμα σκυλιά απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας από τον ήλιο συγκριτικά με τα ανοιχτόχρωμα.

-Το μέγεθος. Τα μικρόσωμα σκυλιά χάνουν περισσότερη θερμότητα μέσα από το δέρμα του και, επομένως, αρχίζουν να κρυώνουν πιο γρήγορα από τα μεγαλόσωμα.

-Η αναλογία κιλών-σωματικού λίπους. Τα πιο λεπτά σκυλιά, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, κρυώνουν πιο εύκολα από τα πιο «γεμάτα». Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να τα παραταΐζουμε το χειμώνα, γιατί η παχυσαρκία συνοδεύεται από άλλους, σοβαρότερους κινδύνους.

-Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Αν η θερμοκρασία πέσει απότομα μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ζέστης, κρυώνουμε περισσότερο απ’ ό,τι αν μειωθεί ομαλά, σε πάροδο πολλών ημερών. Η αίσθησή της είναι υποκειμενική, σε κάποιο βαθμό. Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους και για τα σκυλιά.

-Η ηλικία και η κατάσταση υγείας. Τα πολύ μικρά ή πολύ ηλικιωμένα σκυλιά, καθώς και όσα υποφέρουν από κάποια πάθηση είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο.

-Οι επιμέρους καιρικές συνθήκες. Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία που καθορίζει την αίσθηση του κρύου, αλλά και άλλοι καιρικοί παράγοντες όπως η ένταση του ανέμου, η υγρασία και το ποσοστό ηλιοφάνειας σε μια δεδομένη μέρα.

-Τα επίπεδα δραστηριότητας του σκύλου. Αν ο σκύλος αρχίσει να τρέχει στη διάρκεια της βόλτας, αυτομάτως η θερμοκρασία του σώματός του ανεβαίνει και τον προστατεύει καλύτερα από το κρύο. Σε ένα χαλαρό περπάτημα, από την άλλη, είναι πιο ευάλωτος σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ποια είναι η «κρίσιμη» θερμοκρασία όμως;

Γενικά, τα περισσότερα σκυλιά είναι ανθεκτικά στο κρύο εκτός αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς. Αν πέσει κάτω από το 0, πράγμα που σπάνια συμβαίνει στην Ελλάδα ή τουλάχιστον στην Αθήνα, πρέπει να λάβουμε μέτρα προστασίας, ειδικά αν έχουμε σκύλο μικρόσωμο, κοντότριχο ή σε ευαίσθητη ηλικία.

Πώς θα καταλάβω ότι ο σκύλος μου κρυώνει;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά του. Αν τον δούμε να τρέμει, να γίνεται νευρικός, να κλαψουρίζει, να επιβραδύνει, να αναζητά μια ζεστή φωλιά ή να ανασηκώνει τα πατουσάκια του από το έδαφος και να προσπαθεί να τα κρατήσει όρθια, είναι ώρα να επιστρέψουμε στη ζεστασιά του σπιτιού.