Θα ξεκινήσουμε με δεδομένο το ότι ξέρεις πολύ καλά την αξία σου. Σκέψου το λίγο. Έχεις κάνει τόσα super πράγματα στη ζωή σου και όλα όσα έχεις προγραμματίσει να κάνεις από εδώ και πέρα συνεχίζουν να είναι super. Από το ότι έκανες συνήθεια στα σαρανταπέντε λεπτά στο γυμναστήριο, μέχρι το ότι είπες πρώτη στο αγόρι σου το “σ’αγαπάω”. Ναι, αυτά είναι πράγματα που μόνο τα super κορίτσια κάνουν. Υπάρχουν όμως φορές που οι σκέψεις σου δε συνάδουν με τις επικές πράξεις σου.

Είναι αλήθεια. Κάποιες φορές το μόνο που παίζει στο backround του εγκεφάλου σου είναι κριτική. Ξαφνικά ας πούμε τα σαρανταπέντε λεπτά στο γυμναστήριο δεν έχουν φέρει και κανένα σοβαρό αποτέλεσμα και “τι έγινε που το είπες πρώτη; Τώρα εκείνος σε θεωρεί δεδομένη”. Όλες αυτές είναι τοξικές σκέψεις. Δεν έχουν καμία βάση, καμία θέση στο κεφάλι σου. Πρέπει να τις φρενάρεις αμέσως!

Με συμπαθούν;

ΟΚ, μέχρι ένα σημείο είναι σημαντικό σε όλους το να τους συμπαθούν. Μπορεί να αγχώνεσαι για το αν σε συμπαθεί ο εργοδότης σου, η γειτόνισσα ή η μαμά της νέας σου φίλης. Κάθε φορά όμως που θα ξεκινάει αυτή η σειρά τοξικών σκέψεων θα δίνεις στον εαυτό σου πέντε λόγους για τους οποίους σε συμπαθείς εσύ η ίδια. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να αντιλαμβάνεσαι ότι ζεις μια αυθεντική ζωή. Ακριβώς όπως τη θέλεις, με τους όρους που εσύ βάζεις. Και αυτό θα το καταλάβεις στην πράξη.

Έκανα λάθος;

Όλοι κάνουμε λάθη και στην τελική αυτό είναι και ένα μεγάλο μέρος του “παιχνιδιού”. Έχε στο μυαλό σου ότι κανείς δε σε περιμένει στη γωνία, μετρώντας πόσα βήματα έκανες χωρίς να πέσεις. Εσύ το κάνεις στον εαυτό σου, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Γενικά, το μόνο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για λάθη, είναι να μην τα επαναλαμβάνουμε.

Τι θα πάει στραβά;

Το να μπαίνεις σε μια καινούργια κατάσταση μπορεί να είναι αγχωτικό. Είτε κάνεις bungee jumping είτε δοκιμάζεις sushi για πρώτη φορά, βγαίνοντας από το comfort zone σου νιώθεις λίγη ανασφάλεια.

Η συνήθεια να αναρωτιέσαι τι μπορεί να πάει λάθος σε αυτό το νέο σου εγχείρημα οφείλεται στο άγχος. Το άγχος ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σου και αυξάνει το βάρος σου. Επίσης, το άγχος τις περισσότερες φορές σου λέει ψέμματα.

Τι μπορείς να κάνεις; Αντί να σκέφτεσαι “τι μπορεί να πάει λάθος”, σκέψου “τι χαρά/οφέλη μπορεί να φέρει στη ζωή μου αυτή η αλλαγή;”. Με το να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και να τον βάλεις σε έναν πιο θετικό δρόμο, θα αλλάξεις και τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Πώς θα αποτύχω;

Η αποτυχία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Σημαντικό κομμάτι της. Όλοι οι άνθρωποι αποτυγχάνουν και αν με ρωτάς, γι’ αυτό κάνουν και τεράστιες επιτυχίες λίγο καιρό αργότερα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το να επικεντρώνεσαι στη φωτεινή πλευρά του πράγματος, χωρίς να θεωρείς δεδομένο το ότι θα αποτύχεις. Ακόμα και αν συμβεί όμως, δες το σαν μια ευκαιρία να επανεξετάσεις την κατάσταση και να γεμίσεις με περισσότερα όπλα τη φαρέτρα σου.

Είμαι αρκετά καλή;

Το να είσαι η καλύτερη εκδοχή σου είναι πρόκληση. Βέβαια αυτό το σκεπτικό γίνεται προβληματικό όταν αναρωτιέσαι αν είσαι αρκετά καλή σε απλά, καθημερινά πράγματα. Αν αυτό συμβαίνει, χρειάζεται να δουλέψεις την αυτοπεποίθησή σου. Θέσε μικρούς στόχους. Όταν τους πετυχαίνεις, να το γιορτάζεις. Επαναλάμβανε καθημερινά πόσο αξίζεις. Ναι, ακούγεται κλισέ, αλλά τα κλισέ έγιναν κλισέ λόγω αδιαμφισβήτητης επιτυχίας.

Ποια θα είναι η γνώμη τους;

Δημιουργείς κάτι, το επικοινωνείς εκεί έξω και αναρωτιέσαι αν θα αρέσει στον κόσμο. Αυτή είναι η σωστή σειρά των πραγμάτων σίγουρα και το να είσαι περίεργη για το αν μια ιδέα σου θα γίνει αποδεκτή είναι λογικό. Το πρόβλημα γίνεται πρόβλημα όταν η γνώμη των άλλων φαίνεται να έχει περισσότερη σημασία από τη δική σου, από το ένστικτό σου.

Άκου γνώμες και εποικοδομητικές κριτικές. Όταν όμως σου λένε κάτι με το οποίο διαφωνείς κάθετα, μάθε να το ξεχνάς. Να το αφήνεις να περάσει χωρίς να έχει την παραμικρή επίπτωση πάνω σου. Είναι λογικό το να διαφωνεί κάποιος μαζί σου ή να μην του αρέσει κάτι που έκανες. Λογικά δεν το έχει αφήσει να τον επηρεάσει, οπότε ούτε εσύ χρειάζεται να αφήσεις κάτι τέτοιο να συμβεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!