Το «ghosting» είναι ένας νέος όρος που αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, κυρίως τις ερωτικές. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι γιατί αυτή η νέα γνωριμία που είχε όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί,δ ιακόπηκε κάπου στη μέση, χωρίς εξηγήσεις, σου έχουμε τη λύση.

Ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr . Γιώργος Λάγιος αποκλειστικά στο govastileto.gr μας δίνει όλες τις απαντήσεις:

1.Τι είναι τo «ghosting» και γιατί γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στις ερωτικές σχέσεις;

Ένα φάντασμα εμφανίζεται και εξαφανίζεται οπότε θέλει, όπως ακριβώς βλέπουμε στις ταινίες. Ακριβώς το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μία σχέση οποιασδήποτε φύσης, φιλική, ερωτική, ρομαντική.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το φλερτ μας, ο/η εραστής μας, ο/η σύντροφος μας μπορεί να εξαφανιστεί απότομα και ξαφνικά.

Δεν απαντάει σε μηνύματα, τηλέφωνα και στα social media σε σημείο που μπορεί να έχει κιόλας μπλοκάρει την επικοινωνία.

Αυτό που ξεχωρίζει το ghosting με κάποιες άλλες τακτικές χωρισμού, είναι το ότι δεν αφήνεται καμία εξήγηση και έτσι το “θύμα” προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει μόνο του για ποιο λόγο έχει συμβεί η εξαφάνιση.
 
2. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο στις διαδικτυακές γνωριμίες και αν ναι γιατί;

Είναι πολύ πιο εύκολο να εξαφανιστούμε από τις διαδικτυακές γνωριμίες χωρίς να δώσουμε καμιά εξήγηση, εφόσον δεν κοιτάμε τον άλλον στα μάτια. Απλά δεν απαντάμε ή δεν ανοίγουμε καν το μήνυμα. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 25 τοις 100 του πληθυσμού έχει δεχτεί ghosting.

Όσο εύκολα γνωρίζουμε καινούργιο κόσμο, τόσο εύκολα μας δίνεται η δυνατότητα να περνάμε από γνωριμία σε γνωριμία. Ένας από τους πιο συνηθισμένος λόγους αυτού του φαινομένου είναι η γνωριμία ενός νέου ανθρώπου που μας τραβάει την προσοχή από τον προηγούμενο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα διαφορετικών συναισθημάτων, όπως ανηδονία, δηλαδή το να μη βρίσκουμε χαρά σε πράγματα που βρίσκαμε χαρά παλαιότερα.

Φανταστείτε την ανυπομονησία που νιώθουμε για να γνωρίσουμε κάτι καινούργιο η οποία σιγά-σιγά χάνεται όταν εμφανίζεται κάτι ακόμα πιο νέο και το προηγούμενο απλά ξεθωριάζει. Αυτή η διαδικασία μας εθίζει, το να γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους, να ζούμε την αρχή και ανυπομονησία και να χάνουμε το όμως το ενδιαφέρον μας πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι και το κόστος που πληρώνουμε στο να έχουμε πρόσβαση στην ζωές άπειρων ανθρώπων, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


 
3.  Απαντάμε στο «ghosting»;  Οφελεί στο να «ανακάμψω» ψυχολογικά ή απλά απομακρύνομαι;

Κάθε άνθρωπος βιώνει το τραύμα με το δικό του τρόπο. Όταν κάποιος εξαφανίζεται χωρίς καμία εξήγηση αυτό μπορεί για εμάς να θεωρηθεί απόρριψη και να πλήξει την αυτοεκτίμηση μας. Αυτό που πονάει ακόμα περισσότερο είναι όταν είχαμε την αίσθηση ότι όλα πήγαιναν πολύ καλά οπότε αυτό το ξαφνικό της υπόθεσης, με κερασάκι τοότι δεν έχουμε  καν μία εξήγηση μπορεί να μας δημιουργήσει καχυποψία και τις επόμενες σχέσεις και να μην μπορούμε να εμπιστευτούμε.

Σε κάποιους έχει παρατηρηθεί ότι δημιουργείται αμφιβολία για το αν έχουν κάνει κάτι λάθος όπως επίσης και θυμός που επέτρεψαν σε κάποιον να μπει στη ζωή τους που τελικά αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι τους πρόδωσε. Είναι εξαιρετικής σημασίας να αντιληφθούμε πως αν έχουμε συσσωρεύσει αρνητικά συναισθήματα από προηγούμενες σχέσεις και είμαστε ευάλωτοι αυτή η διαδικασία του ghosting μπορεί να μας στείλει στον ψυχίατρο.Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αναπτύξει αγχώδεις διαταραχές και έχουν συχνότερα καταθλιπτικά επεισόδια εξαιτίας τέτοιων καταστάσεων. Αυτό ίσως θα έπρεπε να το αντιληφθούν και όσοι εξαφανίζονται, γιατί έχουν μεγάλη ευθύνη στο πως επηρεάζουν τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Κάποια άνθρωποι χρειαζόμαστε το λεγόμενο «κλείσιμο». Οπότε αυτό που θα πρότεινα είναι να γράψουμε ένα μήνυμα που να λέει «Δεν ξέρω γιατί εξαφανίστηκες, αλλά ελπίζω να είσαι καλά. Θα εκτιμούσα πολύ το να μην έχεις ξανά επικοινωνία μαζί μου, διότι θεωρώ πως μία τέτοια κατάσταση δε μου ταιριάζει. Καλή τύχη σε οτιδήποτε κι αν κάνεις».

Αυτό μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για ανθρώπους που δεν μπορούν να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και να περιμένουν να χτυπήσει ένα μήνυμα ή να αναρωτιούνται τι έχει συμβεί. Παίρνω εγώ τον έλεγχο και κλείνω αυτή την ιστορία,άρα αποφασίζω εγώ για τη ζωή μου.

Δεν υποθέτω τι έχει συμβεί. Λέω την αλήθεια στον εαυτό μου ότι απλά δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αξίζω κάτι καλύτερο. Η ευθύνη που έχουμε απέναντι σε εμάς είναι να προσαρμοζόμαστε όσο ταχύτερα γίνεται σε νέα δεδομένα.

Αν κάποιος δεν έχει το θάρρος να εκφράσει το τι συμβαίνει στη ζωή του είναι δικό του θέμα. Αν οι άνθρωποι είχαμε καλύτερη επικοινωνία και δεν φοβόμασταν να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα σε όλους τους τομείς.Μήπως τελικά οι σχέσεις πλέον είναι πολύ πιο επιδερμικές σε βαθμό που είμαστε όλοι αναλώσιμοι;

Dr. Γιώργος Λάγιος

Ψυχοθεραπευτής / Σεξολόγος

https://www.georgelagios.gr

https://www.instagram.com/glagi0s/

Βιβλιογραφία:

Navarro R, Larrañaga E, Yubero S, Víllora B. Psychological Correlates of Ghosting and Breadcrumbing Experiences: A Preliminary Study among Adults. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(3):1116. doi:10.3390/ijerph17031116
Why Do People Ghost? By BaharGholipour published February 02, 2019 Originally published on Live Science.
Koessler RB. When Your Boo Becomes a Ghost: The Association Between Breakup Strategy and Breakup Role in Experiences of Relationship Dissolution. Electronic Thesis and Dissertation Repository. https://ir.lib.uwo.ca/etd/5402/)

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!