Γιατί αντιδρούμε άσχημα σε ένα χωρισμό;

Γιατί αντιδρούμε άσχημα σε ένα χωρισμό;

Υπάρχουν μερικοί λόγοι που μπορεί να σας κάνουν να αντιδράτε αρνητικά σε ένα χωρισμό:

1. Ανασφάλεια στη σχέση

Ίσως να νιώθετε ανασφάλεια στη σχέση σας, και αβεβαιότητα για την αφοσίωση του συντρόφου σας. Ίσως να νιώθετε ανησυχία και φόβο μήπως χάσει ο σύντροφός σας το ενδιαφέρον του για εσάς ή σας απατήσει. Η ανασφάλεια μπορεί να προκληθεί όταν ένα ζευγάρι είναι αλληλοεξαρτώμενο , περνά πολύ χρόνο μαζί και οι δύο σύντροφοι έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ανασφάλεια στη σχέση σας, αλλά οι τρεις κυριότεροι είναι:

2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση ίσως να νιώθετε ανεπαρκείς ή ότι δεν είστε «αρκετά καλοί» για το σύντροφό σας. Αυτό σας κάνει να κατηγορείτε τον εαυτό σας για το χωρισμό ή να εύχεστε να ήσασταν πιο «χαλαροί», «ενδιαφέροντες», «ελκυστικοί», κλπ. Η αυτοεκτίμησή σας ίσως να πέσει απότομα μετά από ένα χωρισμό, με αποτέλεσμα να ψάχνετε επιβεβαίωση με άλλους τρόπους.

3. Φτωχή κοινωνική υποστήριξη

Αν ο σύντροφός σας ήταν ο κύριος υποστηρικτής σας, ίσως να έχετε μείνει με ελάχιστη υποστήριξη μετά από ένα χωρισμό. Οι κοινωνικές σχέσεις μας βοηθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες. Όταν η κοινωνική υποστήριξη είναι ελάχιστη αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολευτείτε με το χωρισμό: ίσως να νιώθετε μόνοι, να προσπαθείτε να βρείτε το σκοπό και το νόημα στη ζωή σας ή να έχετε χαμηλή διάθεση.

4. Περίπλοκες καταστάσεις

Οι δύσκολες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν στρες σε ένα χωρισμό. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνό να έχετε έντονα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα όταν έχετε να αντιμετωπίσετε νομικές διαδικασίες σχετικά με την περιουσία σας ή την κηδεμονία των παιδιών.

Τι να κάνω για να τον ξεπεράσω;

Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια για να διευθετήσετε οποιοδήποτε θέμα ψυχική υγείας που επηρεάζει την ικανότητα σας να αντιμετωπίσετε ένα χωρισμό. Για παράδειγμα, ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας μέσω της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Με διαπροσωπική  ψυχοθεραπεία θα αποκτήσετε δεξιότητες για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και τις κοινωνικές σας επαφές.

Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού, είναι βοηθητικό να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή ώστε να χτίσετε την αντοχή σας και να επιλύσετε τα προβλήματά σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top