Η κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που είναι γνωστά ως επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) και αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης (SNRIs) φαίνεται να έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση τους άγχους και της κατάθλιψης, ωστόσο συχνά προκαλούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Σε γενικές γραμμές πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η αγωγή με αντικαταθλιπτικά που περιλαμβάνει SSRIs, SNRIs, ή τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ανέφεραν συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας που σχετίζονταν με τη λήψη αντικαταθλιπτικής αγωγής. Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν κι έναν από τους πιο συχνούς λόγους για τη διακοπή της αγωγής.

Οι σεξουαλικές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, τη στυτική δυσλειτουργία, τη μειωμένη διέγερση, τα προβλήματα που σχετίζονται με τον οργασμό, την καθυστερημένη εκσπερμάτιση και τη δυσπαρεύνια. Η παρενέργεια που έχουν μάλιστα τα αντικαταθλιπτικά αυτά στην εκσπερμάτιση είναι ο λόγος που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη, η διακοπή των SSRIs και SNRIs μπορεί να μην είναι αρκετή για την αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας. Στη μελέτη συμμετείχαν 183 άτομα που ανέφεραν συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας που σχετίζονταν με τη λήψη αντικαταθλιπτικής αγωγής με SSRIs και SNRIs. Οι 23 από αυτούς τους ασθενείς, το 12,6% δηλαδή, βρέθηκε ότι εμφάνιζαν σεξουαλική δυσλειτουργία που επέμενε μετά τη διακοπή της αντικαταθλιπτικής αγωγής. Οι ερευνητές επίσης απέκλεισαν την επίδραση άλλων παραγόντων όπως είναι τα προβλήματα υγείας, η ηλικία, η λήψη άλλης φαρμακευτικής αγωγής, η χρήση ουσιών, το άγχος και η κατάθλιψη.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από το άγχος και την κατάθλιψη αλλά και από την αντικαταθλιπτική αγωγή που χορηγείται για την αντιμετώπισή τους. Επιπρόσθετα η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να επιμείνει μετά τη διακοπή της αντικαταθλιπτικής αγωγής. Στην περίπτωση που η αγωγή προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία τόσο κατά τη διάρκεια της λήψης της όσο και μετά τη διακοπή της , αυτό μπορεί να προκαλέσει την υποτροπή του άγχους ή της κατάθλιψης.

Πριν από την έναρξη μιας αντικαταθλιπτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή του άγχους, είναι σημαντικό ο ασθενής να συζητήσει με τον ιατρό του σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας τόσο κατά τη διάρκεια της αγωγής όσο και μετά τη διακοπή της. Η ολοκληρωμένη ενημέρωση του ασθενή είναι απαραίτητη ώστε να ζυγίσει τους κίνδυνους και τα οφέλη της λήψης της αντικαταθλιπτικής αγωγής, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τις πιθανές παρενέργειες που επιμένουν μετά τη διακοπή της.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Πηγή: zougla.gr