Η γιόγκα είναι μια πρακτική που συνδέει την αναπνοή και τον διαλογισμό με φυσικές στάσεις του σώματος. Αν κι έχει τις ρίζες της στην αρχαία ινδική παράδοση, η πρακτική της γιόγκα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με πολλά άτομα που ασκούνται τακτικά στη γιόγκα, ανάμεσα στα πολλά οφέλη της πρακτικής είναι και η βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Η αλήθεια είναι ότι η τακτική εξάσκηση στη γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία με τους παρακάτω τρόπους:

• Χαλάρωση: Το στρες, το άγχος και η κόπωση μπορεί να δυσχεράνουν τη σεξουαλική επαφή ή να την καταστήσουν ανικανοποίητη. Η γιόγκα μπορεί να επιφέρει χαλάρωση στο σώμα και να ανακουφίσει από αυτά τα συμπτώματα.
• Βελτίωση της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα: Για τον άνδρα, η χαλάρωση του σώματος έχει σαν συνέπεια την καλύτερη αιμάτωση του πέους και την επίτευξης μια πιο σκληρής στύσης. Για τη γυναίκα η καλύτερη αιμάτωση της γενετήσιας περιοχής έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη αίσθηση και λίπανση του κόλπου.
• Αύξηση της πιθανότητας μιας καλύτερης καρδιοαγγειακής υγείας: Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμπτωμάτων, όπως είναι η αθηροσκλήρυνση, οδηγώντας σε βελτίωση της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα.
• Διαλογισμός: Η γιόγκα ενθαρρύνει την εστίαση του ασκούμενου στο σώμα και την αναπνοή προάγοντας την επίγνωση συγκεκριμένων κάθε φορά περιοχών του σώματος. Αυτή η εστίαση της προσοχής μπορεί να είναι ωφέλιμη επίσης κατά τη διάρκεια του σεξ. Η επικέντρωση στο σώμα και τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια της πράξης, και όχι η απόσπαση από άλλες σκέψεις, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη σεξουαλική ευχαρίστηση.
• Ελαστικότητα: Μετά από ένα μικρό διάστημα τακτικής πρακτικής της γιόγκα, το σώμα συνηθίζει τους νέους τρόπους διάτασης, κάμψης και κίνησης. Αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την άνεση κατά τη σεξουαλική πράξη, καθώς και να δώσει στο ζευγάρι τη δυνατότητα να πειραματιστεί με διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις.
• Ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους: Κάποιες στάσεις της γιόγκα δυναμώνουν και τονώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους οδηγώντας έτσι σε εντονότερους οργασμούς.

Όσοι δεν έχουν προηγουμένη εμπειρία στη γιόγκα καλό είναι να κάνουν μια σχετική έρευνα πριν ξεκινήσουν την πρακτική. Ένας ειδικός θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή του τύπου γιόγκα που είναι κατάλληλος σε κάθε περίπτωση. Οι ασθενείς που έχουν προβλήματα στην πλάτη, το λαιμό ή τους ώμους μπορεί να χρειαστεί να τροποποιούν τις στάσεις της γιόγκα ώστε να ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες. Ένας πιστοποιημένος δάσκαλος γιόγκα πρέπει να είναι σε θέση να προτείνει και να διδάξει τις κατάλληλες προσαρμογές που χρειάζονται για τον καθένα ώστε η πρακτική να είναι μόνο ωφέλιμη και να μην επιβαρύνει το σώμα.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!