Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά που έχει μια υγιής σχέση

Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά που έχει μια υγιής σχέση


Η Dr. Sue Johnson, κλινική ψυχολόγος και δημιουργός της Emotionally Focused Therapy (EFT) για ζευγάρια, αποκάλυψε τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες που καθιστούν μία σχέση υγιή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Johnson τα στοιχεία – «κλειδιά» για μία υγιή σχέση είναι η προσβασιμότητα, το να ανταποκρίνεσαι άμεσα και η συναισθηματική δέσμευση.

Προσβασιμότητα

Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να νιώσουν πως έχουν «πρόσβαση» στον σύντροφο τους οποιαδήποτε στιγμή, και το αντίστροφο.

Για να «καλλιεργήσεις» το συγκεκριμένο στοιχείο, δίνε την απαραίτητη προσοχή στον σύντροφο σου και δείξε ευαισθησία στις στιγμές που προσπαθεί να σε πλησιάσει. Εξίσου σημαντικό, είναι να είσαι διαθέσιμη απλά για να ακούσεις τι έχει να σου πει και να «αξιολογήσεις» το πώς νιώθεις, δίχως επικριτική διάθεση.

Ανταπόκριση

Όταν ο σύντροφος σου έρχεται σε εσένα, ανταποκρίσου. Όσο προφανές κι αν είναι, δεν συμβαίνει πάντα.
Αν είσαι πραγματικά μη διαθέσιμη διαβεβαίωσε τον σύντροφο σου πως είσαι εκεί για αυτόν και πως οι ανησυχίες του είναι πολύ σημαντικές για εσένα. Όταν οι άνθρωποι «παγώνουν» ένας τον άλλον και δεν ανταποκρίνονται, δημιουργούν πολλές πιθανότητες για προβληματικές καταστάσεις.

Συναισθηματικό δέσιμο

Δεν είναι μόνο σημαντικό να νοιάζεσαι για τα συναισθήματα του συντρόφου σου, αλλά επιπλέον να του το λες. Όσο πιο συναισθηματικά δεμένο είναι ένα ζευγάρι, τόσο πιο ισχυρός είναι ο δεσμός τους.

Την επόμενη φορά που θα τσακωθείς με τον σύντροφο σου, σταμάτα, πάρε μία βαθιά ανάσα και ρώτα τον εαυτό σου για ποιο λόγο τσακώνεσαι πραγματικά. Οι πιθανότητες λένε πως τσακώνεστε για να δείτε αν πράγματι είναι εκεί ο ένας για τον άλλον, και πόσο ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλον.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

Scroll To Top