Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που προκαλεί μόνιμη θλίψη, ανηδονία ή αίσθημα απόγνωσης. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να είναι παροδικά μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός ή να εκδηλώνονται στο πλαίσιο της διαδικασία του πένθους. Εάν όμως διαρκούν πάνω από 2 εβδομάδες ενδέχεται να είναι συμπτώματα μιας σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης όμως δεν αφορούν μόνο την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Η κατάθλιψη επηρεάζει πέρα από τη ψυχική και τη σωματική υγεία του ατόμου, καθώς και τη σεξουαλικότητα του. Η αναφορά των σωματικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης που ακολουθεί αναδεικνύει τις διαφορετικές διαστάσεις μέσα από τις οποίες η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Καταρχάς τα άτομα με κατάθλιψη ενδέχεται να έχουν αλλαγές στην όρεξη με αποτέλεσμα είτε να παίρνουν είτε να χάνουν βάρος. Η αύξηση βάρους σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση, ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να βλάψει την καρδιά και τη γονιμότητα καθώς και να επιφέρει αίσθημα κόπωσης. Η κόπωση πολλές φορές εντείνεται εάν το καταθλιπτικό άτομο εμφανίζει και διαταραχές του ύπνου, ένα αρκετά συχνό σωματικό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί επίσης να βιώνουν πόνους στους μυς, στις αρθρώσεις, στο στήθος καθώς και να έχουν συχνές κεφαλαλγίες. Ο χρόνιος πόνος μπορεί με τη σειρά του να επιδεινώσει την κατάθλιψη, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι συνδέεται με μειωμένη libido και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικών διαταραχών.

Έχει επίσης βρεθεί ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνια νοσήματα και φλεγμονές, τα οποία η κατάθλιψη επιδεινώνει, ενώ παράλληλα λόγω της κατάθλιψης υιοθετούν συνήθως έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής με κακή διατροφή και χωρίς φυσική δραστηριότητα επιβαρύνοντας τόσο τη γενική και όσο και τη σεξουαλική τους υγεία.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αλλά σωματικά συμπτώματα η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μειωμένη libido, καθώς και προβλήματα στη διέγερση και τον οργασμό. Κάποια άτομα επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σχέση τους εξαιτίας της κατάθλιψης, τα οποία ενδέχεται να έχουν επίδραση στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Η αναγνώριση των σωματικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης μπορεί να βοηθά στην κινητοποίηση του ατόμου ώστε να ζητήσει βοήθεια και να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται. Η κατάθλιψη θεραπεύεται και συνήθως η θεραπευτική προσέγγιση είναι συνδυαστική. Περιλαμβάνει δηλαδή φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Με την κατάλληλη υποστήριξη το άτομο με κατάθλιψη θα μπορέσει σύντομα να ανακτήσει την ψυχική, σωματική και σεξουαλική του υγεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!