Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζεται να περιμένουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους με καισαρική, μέχρι ο ιατρός ή η μαία να πουν ότι η σεξουαλική επαφή είναι ασφαλής. Είναι, επίσης, πιθανό στο βραχυχρόνιο διάστημα να χρειαστεί να πάρουν ορισμένα προληπτικά μέτρα, καθώς και να προβούν σε κάποιες τροποποιήσεις της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.
Εκτιμάται ότι μια στις τέσσερις γυναίκες υποβάλλεται σε καισαρική τομή και κατά συνέπεια τα ερωτήματα σχετικά με την ανάκτηση της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά το χειρουργείο είναι πολύ συχνά.
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα που χρειάζεται μια γυναίκα να περιμένει πριν επιστρέψει στη συνήθη της σεξουαλική δραστηριότητα, καλό είναι να περιμένει μέχρι ο ιατρός της να πει ότι είναι ασφαλές να το κάνει. Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν το πράσινο φως μετά τις έξι εβδομάδες και από εκείνο το σημείο και μετά μπορούν να έχουν σεξουαλική επαφή όποτε το επιθυμούν.
Σε μια μελέτη του 2013, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.500 γυναίκες, το 53% προσπάθησε να έχει σεξουαλική επαφή μέσα στο διάστημα των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό με καισαρική τομή. Εξ αυτών το 41% προσπάθησε να κάνει κολπικό σεξ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα για να αναρρώσει διαφέρει από άτομο σε άτομο κι εξαρτάται σε έναν βαθμό από το εάν η καισαρική τομή ήταν προγραμματισμένη ή έκτακτη.

Πολλές γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή επιλέγουν να περιμένουν τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες μέχρι να επιστρέψουν στη σεξουαλική τους δραστηριότητα, γιατί η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει πόνο κι αιμορραγία, καθώς κι εξαιτίας της κόπωσης από τον τοκετό. Οι γυναίκες επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ταμπόν μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος της λοχείας.
Αφού ο ιατρός επιτρέψει τη σεξουαλική δραστηριότητα, το ζευγάρι θα πρέπει επίσης να λάβει κάποια προστατευτικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Μπορεί, για παράδειγμα, να προκληθεί πόνος και οίδημα γύρω από την τομή και ο προσκείμενος ιστός να είναι σφιχτός ή τεταμένος στην αίσθηση. Καθώς η τομή επουλώνεται θα είναι πιο ευαίσθητη στο να σχιστεί και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγονται έντονες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής. Καλό είναι επίσης η γυναίκα να αποφεύγει να σηκώνει βάρος μεγαλύτερο από αυτό του μωρού.
Παράλληλα, ενδέχεται να εμφανιστούν εκτεταμένοι μώλωπες γύρω από την τομή, οι οποίοι θα υποχωρήσουν σταδιακά τις εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
Ο ιατρός είναι πολύ πιθανό να αφαιρέσει τα ράμματα πριν η γυναίκα φύγει από το νοσοκομείο, αλλά το υπογάστριό της θα είναι πολύ ευαίσθητο για λίγες εβδομάδες. Συχνά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η καισαρική τομή δεν είναι προγραμματισμένη, η γυναίκα έχει την αίσθηση ότι ο κόλπος της είναι πιο ανοιχτός, έχει οίδημα και μώλωπες. Ο τράχηλος της μήτρας χρειάζεται επίσης χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό του μέγεθος. Μόνο όταν αυτό συμβεί η γυναίκα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και πάλι ταμπόν με ασφάλεια.

Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε χειρουργείο καισαρικής τομής είναι απαραίτητο να παρατηρεί την ύπαρξη σημείων ή συμπτωμάτων ενδεικτικών κάποιας λοίμωξης ή άλλης επιπλοκής. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

• πυρετός

• έντονος πόνος
• απώλεια ούρων
• βαριά κολπική αιμορραγία, η οποία γεμίζει μια μεγάλη σερβιέτα μέσα σε μία ώρα
• παρουσία μεγάλων θρόμβων
• δύσοσμες εκκρίσεις από την τομή
• επίμονη και σοβαρή αιμορραγία από την τομή
• οίδημα γύρω από την τομή
• οίδημα ή πόνος στα κάτω άκρα
• πόνος κατά την ούρηση
• έμετος, διάρροια ή ναυτία
• δύσπνοια
• εξάνθημα
• σοβαρή κεφαλαλγία που εμφανίζεται αιφνιδίως και δεν υποχωρεί
• ανεξήγητο άγχος, κατάθλιψη, ή πανικός
• συμπτώματα τύπου γρίπης.

Πολλές γυναίκες δεν έχουν κανένα σεξουαλικό ενδιαφέρον κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είτε γέννησαν κολπικά είτε με καισαρική τομή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστεί κάποιος. Οι περισσότερες γυναίκες και οι σύντροφοί τους είναι εξαντλημένοι από τη φροντίδα του νεογέννητου, με αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή να μην έχει υψηλή θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό το ζευγάρι να λάβει υπ’ όψιν του ότι ο βασικός σκοπός του σεξ είναι η ευχαρίστηση. Εάν λοιπόν η επαφή προκαλεί πόνο ή δυσφορία, θα πρέπει να διακοπεί. Παράλληλα, εάν η τομή είναι ευαίσθητη, οι σύντροφοι θα πρέπει να δοκιμάσουν στάσεις που δεν ασκούν επιπλέον πίεση στο υπογάστριο της γυναίκας.
Οι ορμονικές αλλαγές μετά τον τοκετό ενδέχεται να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα, είναι λοιπόν μια καλή ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα λιπαντικό. Εάν η διείσδυση στο πέος είναι επώδυνη, ενδέχεται να βοηθήσει η επικέντρωση σε σεξουαλικές πρακτικές που δεν την περιλαμβάνουν. Ταυτόχρονα κάποιοι τύποι προκαταρτικών, όπως είναι το μασάζ, μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την εμπειρία.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι ο χρόνος επούλωσης του καθενός είναι διαφορετικός και κατά συνέπεια, εάν η σεξουαλική δραστηριότητα γίνεται όλο και πιο επώδυνη, το ζευγάρι θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό.
Οι συγγράφεις μιας σχετικής μελέτης αναφέρουν ότι η συχνότητα των σεξουαλικών προβλημάτων για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά από 38% πριν από την εγκυμοσύνη ανεβαίνει στο 83% κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 64% έξι μήνες μετά τον τοκετό. Σε μια προοπτική μελέτη δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στα σεξουαλικά προβλήματα μετά τον τοκετό ανάμεσα σε γυναίκες που γέννησαν κολπικά και σε όσες γέννησαν με καισαρική τομή. Τα ευρήματα, ωστόσο, μιας άλλης προοπτικής μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή ήταν πιο πιθανό να καθυστερήσουν την ανάκτηση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας σε σύγκριση με όσες γέννησαν κολπικά.

Πηγή: www.andrologia.gr