To νεογέννητο μωράκι σας χρειάζεται βασικά την επαφή μαζί σας, το σώμα σας και την αγκαλιά σας. Η αγκαλιά για τα νεογέννητα είναι συνυφασμένη με το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτείτε ότι το μωρό σας μπορεί να «κακομάθει» από τόσο μικρή ηλικία.

Στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, αποκαλύπτουν ότι η αγκαλιά και η σωματική επαφή έχει αμετρητα ευεργετικά αποτελέσματα για τα παιδιά, τοσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, η γονεϊκή στοργή φαίνεται να επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δίνει ώθηση στη φυσική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και την αίσθηση ευεξίας, ενώ συγχρόνως το βοηθά να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με τους γύρω του.

Το αν «κακομαθαίνει» ή όχι δεν πρέπει να σας απασχολεί, παρά μόνο όταν το μωρό σας περάσει στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του.

Τότε μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό θεωρεί ότι είναι δεδομένο πως θα το πάρετε αγκαλιά, θα το κανακέψετε ή θα το νανουρίσετε γι’ αυτό καλό θα είναι να θέσετε όρους στο πότε και πόσο το παίρνετε εσείς αλλά και οι άλλοι στην αγκαλιά τους.

Αντί να το πάρετε στην αγκαλιά σας, δοκιμάσε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά του με ένα τραγούδι, ένα γλυκό λόγο, ένα χάδι, ένα απαλό κούνημα στο ριλάξ του ή στο καρότσι του.

Σταματήστε να ανταποκρίνεστε αμέσως στις… απαιτήσεις του και δείξτε του ότι πρέπει να κάνετε κι άλλα πράγματα από το να είστε συνεχώς έτοιμη να ικανοποίησετε τις δικές του επιθυμίες.

Είναι όμως σημαντικό να αγκαλιάζετε το παιδί σας όταν καταλαβαίνετε ότι φοβάται ή είναι λυπημένο, από κάτι που του συνέβη. Έτσι θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή του και θα καταφέρετε να το κάνετε να αισθάνετε ασφαλές.
 

Πηγή: mother.gr

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!