O θυμός δεν είναι κάτι που μπορεί να εκλείψει, όμως εξορθολογίζεται με τις κατάλληλες μεθόδους. Πριν από αυτό όμως, το παιδί πρέπει να συνειδητοποιήσει τα αρνητικά συναισθήματα εκείνων των στιγμών.

Πριν ακόμα προβείτε σε οποιαδήποτε προσπάθεια να βάλετε το λιθαράκι σας στον έλεγχο των εκρήξεων θυμού του παιδιού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί κάτι πιο βασικό. Να βοηθήσετε το παιδί να αναγνωρίσει τις αρνητικές σκέψεις που κάνει όταν οργίζεται και να γίνει σαφές ότι δεν ευθύνεται για την προέλευση, αλλά μόνο για τη διαχείρισή τους.
Η εκπαίδευση στην ήπια λεκτική εκδήλωση του θυμού, σε συνδυασμό με διάλογο μεταξύ σας, είναι το πρώτο βήμα για να καταλάβει την αρνητική χροιά συναισθημάτων του και πόσο άσχημα νιώθει εκείνη τη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, έχει ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα για την ορθολογική διαχείριση του θυμού του! Είναι βασικό να περάσετε στο παιδί το μήνυμα ότι το αγαπάτε εξίσου όταν είναι θυμωμένο, όπως και τις υπόλοιπες στιγμές που φέρεται σωστά. Θα πρέπει δηλαδή να διαχωρίσει στο μυαλό του ότι το μαλώνετε-ή έστω δεν το αφήνετε πλήρως ελεύθερο να εκδηλώνει το θυμό του όσο και όποτε θέλει-επειδή είναι μια βλαπτική για το ίδιο συνήθεια και όχι επειδή το αγαπάτε λιγότερο. Δώστε στο παιδί εναλλακτικούς τρόπους εκδήλωσης του θυμού του, σε στάδιο που είναι ακόμα διαχειρίσιμος. Ενδεικτικά, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να ζωγραφίσει, να παίξει ή να τρέξει σε εξωτερικό χώρο κτλ. Όπως πάντα, μην περιμένετε θεαματικές αλλαγές από το παιδί αν εσείς πρώτοι δεν έχετε μάθει να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το θυμό σας.
Πηγή: mother.gr